. Ma Ervin napja van.
Nemo kapitány és társai
2011-02-08 20:18:52
Nemo kapitány és társai

Nemo kapitány és társai

Nyolcszáz mérföld az Amasonason, 80 nap alatt a Föld körül. Olyan regények ezek, melyek talán gyermekkorunk mélyen ülő emlékeit hozzák vissza. Grant kapitány gyermekei, Sándor Mátyás, Két év vakáció. Irodalmi alkotások, amelyek még ma is több szállal kötik össze a felnőtt generációt gyermeki mivoltukkal. Hisz miközben olvastuk őket, ott voltunk a Duncan gőzhajón Grant gyermekeivel, hajótörést szenvedtünk Briant-tel, Gordonnal és a többiekkel. Vagy léghajóval szeltük az eget Willy Phienas és inasa társaságában. És mindezt Jules Vernének köszönhetjük.

 

Akit mi magyarok talán jobban ismerünk Verne Gyulaként, aki első fia volt egy nantes-i családnak. Elvégezte a jogi egyetemet, de csak apja kedvéért. Végül soha nem praktizált. Helyette írt. Először nem nagy sikerrel, de aztán az idősebb Dumas unszolására és támogatása mellett folytatta, aminek meg is lett az eredménye: 1862 karácsonyán megjelent az Öt hét léghajón című műve, mely siker lett. Kiadója egyből leszerződtette 20 évre, és Verne meghálálta a bizalmat:1-2 évente jelentek meg művei. Közülük talán a legismertebb a nagy-triológia: a Nemo kapitány, Grant kapitány gyermekei, A rejtelmes sziget, melyeket az olvasók a legkidolgozottabb regényeinek tartanak.

 

Magyarországon soha sem járt, de kedvelte hazánk fiait. Ezt bizonyítja, hogy több regénye Magyar földön játszódik, illetve hazánkhoz kapcsolódik: Sándor Mátyás, A dunai hajós, a Várkastély a Kárpátokban (Kolcvár) és a Storitz Vilmos titka. Fő művének még is csak a Nagy utazásokat tartja, mely 54 regényből áll, melyek közül számos ingyen letölthető a Magyar Elektronikus Könyvtár Állományából.

 

Műveit olyan kortársai olvasták, mint Émile Zola, Balzac, Gorkij, Edmondo de Amicis, a két Dumas vagy George Sand. De tisztelői között volt Mengyelejev, a periódusos tábla megalkotója vagy akár XIII. Leó pápa, aki magánkihallgatáson is fogadta. De éppenséggel Jókai regényeken egy fajta„vernei”hatás is megfigyelhető. De akár a mai tévés élet egyik szuperprodukció, a Lost című sorozat egyik alkotója is beismerte egy tévéműsorba, hogy Verne regények volt a sorozat megszületésének alapja. És ebből is látszik mennyire előrébb járt Verne. Hisz, amit ő létrehozott a valóság és a képzelet metszéspontján, az ma is létezni tudó dolog.  Márcsak egyik idézete miatt is, ami azóta is aktuális: „Mindenkit, aki uralkodni akar másokon, el kéne törölni a föld színéről” (A Jonathan hajótöröttjei, 1907).

További híreink
Újabb szavazás érkezett a végéhez
Azt a kérdést tettük fel Tisztelt Olvasóinknak, hogy tesznek-e újévi fogadalmat?
2014-01-16 08:06:16, Hírek, Vélemény Bővebben
A Kúria mint jogszolgáltató
A Kúria döntése jól bizonyítja, hogy nem képes a szerződések szövegének hátterében megbúvó mögöttes szándékokat objektív módon értékelni, illetve a szerződések következmé...
2013-12-17 18:46:55, Hírek, Vélemény Bővebben
Itt a piros, hol a piros, avagy: kapcsolattartás eltűnt joga
Mivel a két szülőnek egyforma jogaik s kötelességeik vannak, amíg a bíróság másképp nem rendelkezik, mert ezt csak a bíróság korlátozhatja (nem tilthatja), önszántából eg...
2013-12-17 15:51:11, Hírek, Vélemény Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek,...
Bővebben >>