. Ma Ervin napja van.
Nem kíméli Magyarországot a külföldi média
2014-10-24 12:03:29
Nem kíméli Magyarországot a külföldi média

Nem kíméli Magyarországot a külföldi média

Nem csitulnak a külföldi sajtóban a magyar kormányközeli tisztviselők amerikai kitiltásáról szóló hírek, ami nem is csoda, hiszen Magyarországról nemigen érkeznek hangos cáfolatok.

 

 

 

 

 

Kezdetben egyszerűen közölték a hírt, majd jöttek és jönnek a határozottabb véleménycikkek. Habár különböző módon gondolkodnak a világ dolgairól konzervatív és baloldali kommentátorok, most egy valamiben egyetértenek: az Egyesült Államok lépése politikai figyelmeztetés Orbánnak, aki nemcsak gazdasági szövetségest, de ideológiai példát is lát Vlagyimir Putyin autoriter rendszerében.

 

A vs.hu ír a berlini konzervatív napilap, a Die Welt szokatlanul éles hangú kritikájáról: kell-e egyáltalán az EU-nak egy ilyen Magyarország?

Eddig a konzervatív lapok bizonyos megértéssel kezelték az orbáni rendszert, mára azonban ez jelentősen megváltozott.  

 

Az eddigi legtoleránsabb Frankfurter Allgemeine Zeitung bécsi tudósítója is arra hívja fel a figyelmet, hogy az USA lépése révén Magyarország Uganda és Oroszország mellé került. NATO és EU-tagállammal szemben ilyen egyértelmű figyelmeztetésre még nem került sor.

 

A balliberális lapok eddig is keményen fogalmaztak, az USA lépésében csak véleményük igazolását látják. Ellentétben az EU-val, amelynek eddig nem sikerült meghátrálásra késztetni Orbánt, az amerikai korrupciós vádak most nagyon célba találtak.

 

A bécsi liberális Der Standard szerkesztőségi véleménycikkében idézi a magyarul is használt német közmondást: "Addig jár a korsó, amíg el nem törik."

 

A legkeményebb kiállás azonban nem várt helyről, a berlini Die Welt napilaptól jött, melynek budapesti tudósítója egyértelműen jobboldalinak számít, ám ő is egyre kritikusabb írásaiban, a tervezett internetadót például egyértelműen a szólásszabadság maradékai ellen intézett támadásként értelmezte.

 

A napilap főszerkesztő-helyettese szerkesztőségi kommentárban tette fel a kérdést, hogy mikor akarna az EU végre az USA példájára "nyomást gyakorolni"? Andrea Seibel szerint Orbán Nyugat-ellenes, antiliberális, antidemokratikus politikájával elszigeteli Magyarországot még közvetlen szomszédaitól is.

 

Orbán "nem csinál titkot az antimodern, akár EU-ellenes politikájából", és közben - jól ismerve az EU gyenge pontjait - bolondját járatja az egész szervezettel.

 

Amit Orbán tesz, abból először "az USA-nak lett elege". Erről szól a Die Welt főszerkesztő-helyettese szerint a mostani beutazási tilalom, és olyan kemény mondatokkal zárja cikkét, amik eddig még balliberális német lapnál sem voltak olvashatók: az USA mostani lépése Seibel szerint "szégyen az EU-nak, de egyben esély is. A nagy és fontos Oroszország elleni szankciók is végül hatnak. Miért ne hatnának Magyarország ellenében? Az országnak szüksége van az EU-ra - de igaz ez fordítva is?"

 

A Spiegel Online „Orbán túl messzire megy” címmel közölt cikkében, a miniszterelnök tekintélyelvű berendezkedéséről tett említést és úgy véli az Egyesült Államok ezt megelégelt, és beutazási tilalmakról határozott. Ezután "Berlin és Brüsszel következhet" - írta Keno Verseck.

Precedens nélküli döntésnek nevezte a magyar állampolgárok ellen elrendelt amerikai beutazási tilalmat a Gazeta Wyborcza című baloldali liberális lengyel lap csütörtökön. A szerző, Michal Kokot szerint a szankciók mögött több más is van, mint csak a korrupció: Washington így figyelmezteti Orbánt, hogy ne építse tovább az autoriter jellegű állammodellt.

 

 

Forrás: vs.hu,mti,

Utoljára frissítve: 2014-10-24 12:10:02

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Karsai Dániel akként döntött, hogy 2024. március 31. napjával befejezi az ügyvédi tevékenységét és egyúttal ki...
Bővebben >>