. Ma Zita napja van.
Közel 150 ügyvéd képviseli a magyar állam érdekeit a devizahiteles perekben
2014-08-17 14:21:48
Közel 150 ügyvéd képviseli a magyar állam érdekeit a devizahiteles perekben

Közel 150 ügyvéd képviseli a magyar állam érdekeit a devizahiteles perekben

Öt ügyvédi irodának adott általános meghatalmazást a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, hogy ellássák a magyar állam képviseletét a várható bankperekben. Az öt ügyvédi iroda közül három annak ellenére vállalta el a képviseletet, hogy közben pénzintézeteket is képviselnek a bíróságon adósokkal szemben – írja a Magyar Nemzet.

 

 

 

 

 

Általános meghatalmazást adott a szaktárca azoknak az ügyvédi irodáknak, amelyek ellátják a magyar állam képviseletét a várhatóan meginduló bankperekben.

 

A koordinációt a Jurasits Ügyvédi Iroda látja el, a megbízási szerződést alá is írták, az iroda 50 ezer plusz áfás óradíjat számlázhat. A Bíróságon öt iroda munkatársai képviselik majd az államot, az óradíjuk 38 ezer forint lesz.

 

Az öt ügyvédi iroda összesen közel 150 jogászának feladata lesz a magyar állam jogi képviselete a várható bankperekbenA Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a lappal azt közölte, hogy meghívásos pályázati eljárásban jól felkészült ügyvédi irodákat választottak ki.


Ezek az irodák:

  • a CHSH Dezső Ügyvédi Iroda
  • a Réti, Antall és Társai Ügyvédi Iroda
  • a Kovács és Társai Ügyvédi Társulás
  • az SBGK Szabadalmi és Ügyvédi Irodák
  • a Rátky és Társa Ügyvédi Iroda.

 

Némileg aggályos, hogy három ügyvédi iroda esetében akár az összeférhetetlenség lehetősége is fennállhat. A CHSH Dezső Ügyvédi Iroda az AXA Bank Europe SA magyarországi fióktelepének jogi képviseletét is ellátja, most pedig új megbízása alapján éppen az államot perlő bankokkal szemben kell majd fellépnie.

 

A Réti, Antall és Társai Ügyvédi Iroda a Summit Pénzügyi Zrt.-t képviseli a Bíróságon. Utóbbi iroda egyik névadója és vezetője, Dr. Réti László, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke.

 

A Rátky és Társa Ügyvédi Iroda is ellátja az egyik bank, az Erste Bank képviseletét.

 

Jogi szakértők szerint az ügyvédi törvény és az ügyvédi etikai kódex is tiltja, hogy a korábban képviselt ügyféllel szemben megbízást vállaljon el egy ügyvédi iroda. Etikailag meglehetősen aggályos, hogy egy ügyvédi iroda az egyik pillanatban még a fogyasztókkal szemben a bankokat képviseli, és amellett érvel, hogy a kamat, a költség és a díjemelés tisztességes, majd már a bankokkal szembeni perekben éppen ellentétesen látja, és a díjemelések tisztességtelenségét magyarázza.

 

Dr. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke szerint összeférhetetlenségről csak akkor lehetne beszélni, ha az ügyvédi irodák a pénzintézetek közül pont a korábbi megbízóikkal állnának majd szemben.

„Az az öt ügyvédi iroda, amelyik jelenleg a magyar államot képviseli, ugye ott az a kérdés, hogy melyik pénzintézettel szemben fogja, mert csak azt tudjuk, hogy az államot, de hogy kivel szemben, azt nem. Az természetesen összeférhetetlen lenne, de kizárt dolognak tartom, hogy ebbe az irodák belemennének, hogy olyan ügyben képviselik a magyar államot, tehát olyan bankkal szemben, akiktől nekik megbízásuk van” – mondta Bánáti.

Az érintett ügyvédek a lap szerint „az elmúlt napokban felkészítő szakmai tréningen vettek részt", valamint az eljárások során nem csupán tájékoztatni fogják a megbízó Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot és az igazságügyi tárcát, de egyúttal "hasznosítják szakmai iránymutatásait".

 

 

Kapcsolódó írás: Ügyvédek, birók hada várja a bankoktól a kereseteket...




Forrás: mno.hu/hirado.hu/devizaadósok szövetsége

Utoljára frissítve: 2014-08-17 14:25:36

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egy őrbottyáni földtulajdonos több mint kétmilliárd forintos kártalanítást követel, miután tervei szerint term...
Bővebben >>