. Ma Ervin napja van.
Kötelező munkavédelmi előírások hőségriadó idejére
2015-07-24 11:08:24
Kötelező munkavédelmi előírások hőségriadó idejére

Kötelező munkavédelmi előírások hőségriadó idejére

Hőségben is van munka, az élet nem áll meg, a hosszan tartó kánikula elsősorban a szabadtéren, tűző napon fizikai munkát végzőket veszi legjobban igénybe. Esetükben fokozott védekezésre van szükség.









 

A legfontosabb munkavédelmi előírások:


- a munkavállalók egészségének, biztonságának védelme érdekében a munkáltatóknak rendszeresen pihenőidőt kell biztosítaniuk, lehetőleg a környezethez képest hűvösebb, árnyékos helyen, megfelelő ülőalkalmatosságot biztosítva. Ahol nem áll rendelkezésre ilyen hely, ott lehetőség szerint gondoskodni kell megfelelő árnyékolással ellátott hely kijelöléséről, például sátorlapok alkalmazásával.

 

- ahol lehetséges, a szabadtéri munkaterületet sátorral, ponyvával kell árnyékolni. A fém-, üveg felületekről visszaverődő sugárzást a lehetőségekhez képest ki kell iktatni.

 

- a folyadékveszteség pótlására legalább 14-16 Celsius-fokra hűtött, ivóvíz minőségű vizet kell biztosítani a higiénés feltételeknek megfelelően, személyenként, egyéni használatra kiadott ivópoharakkal biztosítva. Ösztönözni kell a dolgozókat arra, hogy sok vizet fogyasszanak – kb. 15-20 percenként egy pohárnyi hideg ivóvizet akkor is, ha nem érzik szomjasnak magukat – és kerüljék az alkohol, a kávé, a tea és a koffeintartalmú üdítőitalok fogyasztását, amelyek dehidratálhatják a szervezetet, csökkentik folyadékmegtartó képességét.

 

A hőkimerülés, hőguta megelőzésére alkalmas lehet például a tarkót takaró fejvédő használata, a könnyű, bő ruházatban történő munkavégzés – ahol a munka jellege megengedi – vagy a hideg vizes arc- és kézmosás.

 

A tűző napon felmelegedett tárgyak, munkaeszközök érintéséből adódó balesetveszélyes helyzetek megelőzésére is gondolni kell, főleg a magasban végzett tevékenységek során.

 

A hőségriadó szempontjából kritikusnak tekinthető időszakban, 11-15 óra között fokozott körültekintéssel kell eljárni a balesetveszélyes és a magasban végzett munkáknál.

 

A szaktárca munkafelügyeleti főosztályának felhívása szerint a lehetőségekhez képest módosítani kell az egyedüli munkavégzés szabályait, és ajánlott szem előtt tartani az életkori sajátosságokat, valamint a szervezet alkalmazkodóképességét, az aktuális tűrőképességet.

 

Gondoskodni kell munkahelyi elsősegélynyújtó helyek kijelöléséről, az elsősegélynyújtás feltételeiről – különös tekintettel a hőségből adódó rosszullétekre -, valamint az ezekre vonatkozó tájékoztatásról is. A munkavállalók figyelmét fel kell hívni arra is, hogy panaszok (például fejfájás, szédülés, szemkáprázás, szomjúság, szapora szívverés) esetén a munkát azonnal hagyják abba és keressék fel a pihenőhelyet, szükség esetén igényeljenek elsősegélynyújtást vagy orvosi ellátást.

 

A munkáltatók komoly bírságra számíthatnak ellenőrzésnél az előírások be nem tartása esetén. Ugyanakkor saját egészségük érdekében a munkavállalóktól is elvárható a fokozott figyelem.

 

 

 

Forrás:piacésprofit.hu

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csap...
Bővebben >>