. Ma Ervin napja van.
Kihozzák a pizzát vasárnap vagy nem?
2015-01-06 22:16:21
Kihozzák a pizzát vasárnap vagy nem?

Kihozzák a pizzát vasárnap vagy nem?

Dávid Ferenc, a Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára volt a vendége az ATV Egyenes beszéd című műsorának és meglehetős indulattal kommentálta mind a nagyobb üzletek zárva tartását, mind a legújabban felröppent hírt, hogy vasárnap az áruszállítás is tiltott dolog lenne.

 

 

 

 

 

 

 

A főtitkár szerint a fenti intézkedések tönkreteszik, sárba tiporják a kereskedelmi szektort.  A kertészeti árudák is a vasárnapi nyitva tartás mellett lobbiznak. Megyeri Szabolcs kertész nyílt levélben fordult az országgyűlési képviselőkhöz, a korlátozás enyhítését több szakmai szervezet is támogatja.

 

A levélíró tíz pontban foglalta össze érveit. Ezek között szerepel, hogy a vasárnapi zárva tartás országosan több száz kertészetet, illetve több ezer fizikai munkát végző magyar családot érint több ezer alkalmazottal. Hozzáteszi: a legtöbb kertészeti áruda területe a termékpaletta jellegéből adódóan általában több mint 200 négyzetméter.

 

Megyeri Szabolcs szerint "hatalmas tévedés egy kalap alá venni ezeket a speciális kereskedelmi egységeket az élelmiszer, műszaki cikk, ruha és egyéb profilú üzletekkel".

 

A dísznövény-kereskedelem fontos egységei a szezonálisan működő faiskolai lerakatok, amelyek főként családi vállalkozásként működnek, jórészt több mint 200 négyzetmétert meghaladó területen.

 

A forgalmazott termékek túlnyomó többségben élő növények, ezért a vasárnapi nyitva tartás a növények biológiai tulajdonsága és a magyarországi klimatikus adottságok miatt a vevő és az eladó szempontjából egyformán indokolt. A lerakatok éves forgalmát és a biztonságos gazdálkodást a szezonalitás eleve negatívan befolyásolja, amelyet a vasárnapi zárva tartás tovább ronthat - jegyzik meg szakemberek.

 

Hozzáteszik, a jogszabály alkotóinak célja a megfelelő pihenő idő biztosítása volt, ami az árudák esetében maximálisan érvényesül, hiszen a lerakatok többsége december végétől márciusig zárva tart.

 

De térjünk vissza az on-line vásárláshoz és a megrendelt áru kiszállításához. Ugye az még egyelőre nem korlátozható, hogy a számítógép előtt ülve bármikor rendelhető bármilyen árucikk, ám a rendelés és a kiszállítás együtt mozog – mondta az interjúban Dávid Ferenc. Vagyis, azt az árut ki kell vinni a megrendelőnek. Ám egyelőre nem világos, hogy a rendelés a 200 négyzetméternél nagyobb kereskedelmi egységből is kiszállítható lesz-e.

 

Ezzel kapcsolatban a index kérdésére az NGM a következő közleményt jelenttette meg:

"Természetesen az ügyfél online felületen megrendelheti a számára szükséges terméket, ugyanakkor annak kiszállítása 22 és 6 óra között, valamint munkaszüneti és vasárnapi napokon nem történhet meg.


Ennek oka, hogy a törvény hatálya kiskereskedelmi tevékenységre terjed ki, függetlenül attól, hogy e tevékenységet állandó jelleggel vagy esetenként, állandó vagy időszakonként változó helyszínen folytatják.


A kiskereskedelmi tevékenység alatt pedig termékek forgalmazását és az ezzel közvetlenül összefüggő szolgáltatások nyújtását kell érteni, mint például az áru összekészítése vagy kiszállítása. A törvény a kivételek körében sem határozza meg az online rendelés utáni kiszállítást, csak a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató tevékenységet. Azonban ebbe a fogalomba nem lehet beleérteni a rendelés utáni kiszállítást, csak a kereskedelmi tevékenység megvalósuláshoz szükséges szállítást, amely ahhoz szükséges, hogy az üzlet a nyitva tartási időben működni tudjon."

Ebből az derül ki, hogy nem lehet árut kiszállítani vasár-és ünnepnapon, mert annak összekészítése kiskereskedelmi tevékenységnek minősül. De a raktárak vasárnap is dolgoznak, a nagy áruházak hátsó, raktári részében munka folyik, mert azt nem gondolhatja senki, hogy a hétfő reggel 6 órai nyitáskor fogják betolni és felnyitni az áruszállító kamionokat és kezdik meg feltölteni az áruházat – mondta a VOSZ főtitkára.

 

Szavai szerint az on-line kereskedelem esetében értelmezhetetlen a nyitva tartás. Ugyancsak rámutatott arra, hogy vajon hogyan és ki fogja ellenőrizni a külföldről – talán éppen Szlovákiából – megrendelt áru vasárnapi házhozszállítását. És a 200 négyzetméteralatti üzletekből lehet kiszállítani? 

 „A vasárnapi nyitva tartást megtiltó kereskedelmi törvény nem tartalmazza a vasárnapi házhozszállítás tilalmát, az NGM jogértelmezése kiterjesztő és önkényes - írta az MTI-hez eljuttatott közleményében az Együtt, amely szerint a kormány célja, hogy a hipermarketek forgalmának jó részét "fideszes haveri cégekhez" irányítsa át.”

Az egész rendelkezéshalmaz ellentmond a KDNP céljának, ami a család egységére, a közös együttlétre, a nagy, boldog családi ebédekre hivatkozva tette meg javaslatát az üzletek vasárnapi zárva tartásáról, hiszen pont a családi kis üzletek lehetnek nyitva és dolgozhatnak benne a családtagok. Esetükben nem fontos a nagy családi együttlét.

 

Borzasztó gondolkodás van, ókonzervatív, tarthatatlan, és szakmaiatlan, arra pedig még nem volt példa – mondta Dávid Ferenc -, hogy egy név nélküli közleményben az MTI-n keresztül magyarázzanak egy intézkedést.

 

A VOSZ odaáll a mai műsorban még meg nem nevezett országos szakszervezet mellé, és minden segítséget megad ahhoz, hogy népszavazást tudjanak kiírni a kérdésben.

 



Forrás: mti,atv

Utoljára frissítve: 2015-01-06 22:23:17

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevéve...
Bővebben >>