XIX. KERÜLETI HÍRHATÁR - Megtalálták a maláj repülőgép fekete dobozát?

XIX. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2020.02.19.
 Szerda
Ma Zsuzsanna napja van.
Holnap Álmos napja lesz.
   EUR árfolyam
   335,10 Ft
   CHF árfolyam
   315,36 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 07. 20. 18:52     


Megtalálták a maláj repülőgép fekete dobozát?
Kegyeletsértő, botrányos, horrorisztikus és vélhetően példátlan, ami a július 17-én Kelet-Ukrajnában lezuhant Malaysia Airlines repülőgép szerencsétlenségének helyszínén és áldozataival történik.

Kegyeletsértő, botrányos, horrorisztikus és vélhetően példátlan, ami a július 17-én Kelet-Ukrajnában lezuhant Malaysia Airlines repülőgép szerencsétlenségének helyszínén és áldozataival történik.

 

 

 

Hírügynökségek ontják a híreket a Malaysia Airlines MH17 Amszterdam-Kuala Lumpur járata körül történő eseményeket, azonosították a a járat valamennyi utasát és a teljes személyzetét.

 

A legfrissebb híradás szerint az oroszbarát szeparatisták megtalálták a gép fekete dobozát, amit ígéretük szerint átadnak a nemzetközi kivizsgálóknak. Kijev tegnap este még nem tudott erről a tényről, és Moszkvát vádolta azzal, hogy segítséget nyújt a szeparatistáknak a terrortámadás nyomainak eltüntetésében. Korábban kapott nyilvánosságot az az információ, hogy BUK típusú föld-levegő rakéta találat érte az utasszállítót.

 

 

Ilyen rakétát valamennyi egykori szovjet tagköztársaság birtokol, ezt ma az ukrán kormányfő, Arsenij Jacenjuk a Frankfurter Sonntagszeitungnak adott interjúban is elmondta, de hozzátette, hogy az ukrán erők soha nem használtak rakétákat az oroszbarát szeparatistákkal szembeni konfliktusban,

„Minden föld-levegő rakéta, ami Ukrajna területén van, az az ország más helyein található és nem Kelet-Ukrajnában. Készek vagyunk rá, hogy nyilvánosságra hozzunk minden bizonyítékot és helyszínt, ahol ezek a rakéták vannak” – mondta.

Az interjúban kijelentette, hogy a maláj gép lelövőse mögött vélhetően Oroszország áll, mivel egy ilyen akciót csak profik tudnak végrehajtani, és nem, ahogy mondják, „részeg gorillák”.

„Ahhoz, hogy ezeket a szerkezeteket kezelni tudják, hogy a célt érzékeljék, hogy pontosan célba vegyék, ehhez képzett személyzet kell. Lehetséges, hogy ezek az emberek Oroszországból érkeztek”- monda Jacenjuk.  

Az ukrán biztonsági erők szóvivője, Andrej Lisenko kijelentette, hogy az oroszbarát erők Kelet-Ukrajnában mindent megtesznek, amit csak tudnak, hogy eltüntessék a bizonyítékokat arról, hogy orosz rakétával lőtték le a maláj repülőgépet.

 

 

Elmondta, hogy a szeparatisták kamionokkal viszik el a repülőgép darabjait és a holttesteket a helyszínről, ezzel jelentősen akadályozzák a kivizsgálókat abban, hogy megállapíthassák, kik okozták a repülőgép lezuhanását.

„A terroristák 38 holttestek a donyecki regionális kórházba szállítottak. Ami a többi holttestet illetni, nem tudjuk, hogy mi történt velük. – mondta Lisenko.

Időközben kiderült, hogy az oroszbarát felkelők vasúti hűtővagonokat rendeltek oda, és a baleset helyszínétől 15km-re lévő Torez városában várakoznak. Még a vasúti dolgozók sem tudták, hogy miért vannak ott és hova fognak menni. Egyikük a Reutersnak a kérdésére azt mondta, hogy „valami testeket” hoznak.

 

Valóban ez történt, miután az ukrán kormány és az oroszbarát erők végre előzetes megállapodást kötöttek a holttestek elszállításáról. Ehhez bizonyosan hozzájárult többek között az is, hogy az egyoldalúan kikiáltott Donyeck Népköztársaság megzsarolta Ukrajnát, miután az elnöki tanácsadó, Andrej Purgin kijelentette, hogy vasárnap az oroszbarát lázadók garantálni fogják a nemzetközi szakértők biztonságát a repülőgép roncsainál, ha Kijev vállalja a fegyverszünetet.  

 

A megállapodás értelmében az ukrán mentőegységeknek és a nemzetközi kivizsgálóknak engedélyezik a holttestek összeszedését és biztos helyre szállítását – jelentette a Tanjug.

 

A megállapodás aláírásakor még nem beszéltek arról, hogy ez a hely hol lesz, csak annyit mondtak, hogy a helyszínen 192 áldozat holttestét szedték össze.

 

 

A jelentések az áldozatok bomló maradványairól a nyári hőségben szombaton bejárták a világsajtót, és hatalmas felháborodást váltottak ki, elsősorban Hollandiában, mivel az áldozatok több mint a fele holland volt – írja az AP.

 

Az ukrán kormányszóvivő egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a helyszínen lévő munkások  nagy nyomás alatt dolgoznak és kényszerítik őket, hogy a holttesteket az oroszbarát erőknek adják át.

„Nem tudjuk, hogy hova szállították a holttesteket”- mondta tegnap a szóvivő, és ebből is látszik, milyen kaotikus állapotok uralkodnak a helyszínen, mert azóta ugye már tudjuk, hogy a vasúti hűtővagonokba helyezték el az áldozatok maradványait. Nem a korábban említett 192-t, hanem 196 holttestet.

Egy munkás az AP tudósítónak tegnap elmondta, hogy a szeparatisták „jöttek, néhány óra alatt összegyűjtötték a testeket, teherautókra tették és valahova elvitték.”  

 

Sem ez a munkás, sem a sajtószóvivő nem tudta megmondani, mi történt a még meg nem talált 102 holttesttel.

 

Az amerikai hírügynökség riporterei szombaton azt is látták, ahogy teherautókra táskákat, poggyászokat tesznek fel és elszállítják azokat. Az újságírók ma nem láttak holttesteket a helyszínen, de láttak embereket, akik a roncsok között  az áldozatokat keresik.

 

Vasárnap az EBESZ szóvivője, Michael Bociurkiw megerősítette, hogy a megfigyelők megtalálták a holttesteket a vagonokban Torez városában. A vonatot a szeparatisták ellenőrzik, és azt ígérik, hogy nem mennek el onnan, amíg a nemzetközi szakértők nem érkeznek meg Ukrajnába – mondta Bociurkiw.

 

 

De mi történt közben a nemzetközi diplomáciában?

 

John Kerry amerikai külügyminiszter telefonon hívta fel Szergej Lavrov orosz külügyminisztert, akinek azt mondta, hogy az Egyesült Államok „nagyon aggódik” a kivizsgálás miatt, amiatt, hogy az áldozatok maradványait, a repülőgép roncsait elmozdítják, elhordják a helyszínről.

Kerry kifejezte aggodalmát amiatt is, hogy lehetetlenné teszik a „megfelelő hozzáférést” az EBESZ nemzetközi szakértőinek, és nyomatékosította, hogy a  kivizsgálókat oda kell engedni a roncsokhoz – tájékoztatott az amerikai külügyminisztérium.

 

 

Az orosz külügyminiszter-helyettes, Szergej Rjabkov szerint az amerikai adminisztárció anélkül kiáltja ki felelősnek az ukrajnai oroszbarát erőket, hogy megvárná a vizsgálatok eredményét.

 

Dmitrij Rogozin, az orosz kormányfő tanácsadója a twitteren nemes egyszerűséggel csak annyit irt:

„szemmel látható, hogy a Fehér Ház eldöntötte ki a hibás, még mielőtt a Boeing katasztrófájának okát kivizsgálták volna.”

A Sunday Times-ban megjelent cikkében írja David Cameron brit miniszterelnök, hogy a Nyugatnak változtatnia kell a hozzáállásán, ha Moszkva továbbra is  fenntartja ezt a helyzetet Ukrajnában.

„Oroszország kihasználhatja ezt a pillanatot, hogy megtalálja a kiutat ebből a szörnyű, veszélyes krízisből. Remélem, hogy ezt meg is fogja tenni, de ha ez nem történik meg, erőteljes választ kell adnunk” – irta Cameron.  

Úgy véli, ha bebizonyosodik, hogy az MH17-es járatot föld-levegő rakéta találat érte, amit az oroszbarát szeparatista erők lőttek ki, akkor azért Moszkvának kell vállalni a felelősséget.

„Abban az esetben tisztában kell lennünk vele, hogy ez mit jelent: ez a közvetlen eredménye az orosz destabilizációnak egy szuverén országban, annak területi integritásának megsértése, gyilkos milíciák támogatása, azok kiképzése, felfegyverzése”- írta Cameron.

 

„Abban a pillanatban cselekedni kell. Eljárást indítani azok ellen, akik ezt a bűncselekményt elkövették és bíróság elé állítani őket. De ez sokkal több, mint egy bírósági eljárás. Ha Vlagyimir Putyin nem változtat Ukrajna politikáján, akkor Európának és a Nyugatnak kell gyökeresen megváltoztatni a kapcsolatát Oroszországgal” – jelentette ki Cameron.

 

„Nincs szó katonai akcióról, de itt az ideje, hogy kihasználjuk, és megmutassuk hatalmunkat, befolyásunkat és erőnket”- áll a brit miniszterelnök írásában.

Cameron úgy értékelte, hogy az európai országok többsége is ódzkodott attól, hogy szembenézzen annak következményeivel, mi történik Kelet-Ukrajnában.

 

 

New Yorkban az ENSZ Biztonsági Tanács ülésén Ausztrália, amelynek 28 állampolgára halt meg a repülőgép katasztrófában, szombat késő délután benyújtott egy állásfoglalás tervezetet, ami „követeli a felelősök szigorú megbüntetését, és minden ország teljes együttműködését a felelősség megállapítása érdekében.”

 

Ugyancsak ebben a dokumentumban van, hogy a legszigorúbban ítéljék el az MH17-es járat katasztrófájának elkövetőit, ami 298 ártatlan ember életét követelte, és felszólít minden államot és minden más erőt a régióban, hogy tartózkodjon bármilyen erőszakos cselekedettől civil utasszállító repülőgépek ellen.  

 

Az állásfoglalás ugyanakkor felhívja valamennyi régióbeli államot, hogy teljeskörűen közreműködjenek a nemzetközi kivizsgáló bizottság munkájában, és minél előbb biztosítsák a szerencsétlenség helyszínére jutásukat.

 

Ugyanakkor a fegyveres erőktől, akik a katasztrófa helyszínét és környékét ellenőrzik, azt követeli, hogy tartózkodjanak minden olyan tevékenységtől, ami megváltoztatná a katasztrófa színhelyét és biztosítsák a terület és az ott lévő roncsok sértetlenségét.

 

 

Diplomáciai források szerint az állásfoglalást hétfőn minden valószínűség szerint elfogadják.  

 

Francois Hollande francia elnök kabinetjéből származó közlemény szerint Franciaország, Németország és Nagy-Britannia vezetői nyomást gyakorolnak Putyin orosz elnökre, hasson oda, hogy a kelet-ukrajnai oroszbarát erők engedélyezzék a nemzetközi megfigyelők szabad bejutását és mozgását a katasztrófa színhelyére.  

 

A elnök tegnap tárgyalt Angela Merkal kancellárasszonnyal és David Cameron angol miniszterelnökkel. Egyetértettek abban, hogy ma kérni fogják Putyin elnököt, hogy biztosítsa, hogy a szeparatisták végre lehetővé tegyék a mentőegységek és a kivizsgáló szervezetek szabad mozgását az MH17 járat katasztrófájának teljes helyszínén, hogy végezhessék a munkájukat – áll a közleményben.  

„Amennyiben Oroszország azonnal nem hozza meg a szükséges intézkedéseket, az Európai Unió a külügyminiszterei tanácsának keddi ülésén hivatalosan reagál Moszkva döntésére.

A Malaysia Airlines bejelentette, hogy visszaadják a jegy árát azoknak az utasoknak, akik nem kívánnak a légitársaság járataival utazni a szerencsétlenség miatt. Az utasok csütörtökig átírathatják, vagy visszaválthatják a repülőjegyeiket bármiféle költség nélkül. Akik átíratják, azok év végéig vehetik igénybe a társaság bármely járatát. 

 

 

 

Forrás: Anadolia/Tanjug/AFP/AP/Reuters

Fotó: EPA


További hírek

  Jogerősen nyert a DK: nem volt törvénytelen a tévészékház meglátogatása
2020. 02. 17. 21:08 hirhatar.hu
  Kitüntették a rendőrt, aki felfedezte a határzár alatti alagutat
2020. 02. 15. 10:13 hirhatar.hu
  Orbánnak is üzentek Erdélyből – a százmilliárdos támogatások ellenére sem erőltetik olyan nagyon az autonómiát
2020. 02. 15. 10:13 hirhatar.hu
  Győr után Keszthelyen is nyert a Fidesz a vasárnapi időközi választáson
2020. 02. 10. 18:17 hirhatar.hu
  A fagyhalál áldozatainak száma idén immár 122-re emelkedett
2020. 02. 09. 11:59 hirhatar.hu
  Pataky Attila 8 millió után még 24 milliót kap a pénzünkből amerikai turnéjához
2020. 02. 09. 11:59 hirhatar.hu
  Önálló „kormányműsort” kap az új szóvivő – indul a Kormányinfó Plusz
2020. 02. 07. 11:19 hirhatar.hu
  A Momentum volt győri elnöke a DK-ban folytatja
2020. 02. 07. 11:19 hirhatar.hu
  Álhír miatt várakoztak a menekültek a szerb-magyar határnál
2020. 02. 07. 11:19 hirhatar.hu
  Meghalt Nagy Szilvia, a Budapest Pride elnöke
2020. 02. 05. 18:16 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport