XIX. KERÜLETI HÍRHATÁR - Ma született a Halál Mágusa.

XIX. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2022.06.30.
 Csütörtök
Ma Pál napja van.
Holnap napja lesz.
   EUR árfolyam
   396,75 Ft
   CHF árfolyam
   397,56 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2011. 03. 24. 19:11     


Ma született a Halál Mágusa.
Houdini tagadta magyar gyökereit.

Harry Houdini a maga nemében és korában varázslatos volt. De talán még ma is az.

A legtöbb forrás úgy emlékszik meg róla, hogy soha nem fogadta el, hogy magyarnak született, nem is beszélt soha anyanyelvén. Mások pedig állítják, édesanyjával a zsidó nyelv mellett csak magyarul beszélgetett. A legenda szerint így buktatott le egy médiumot is, aki azt állította egy szellemidéző szeánszon, hogy éppen Houdini anyjának szellemével beszélget. Erre a bűvész magyarul kezdte el kérdezni, melyre, ha a médium igazat mond, akkor az anyja szellemének válaszolni kellett volna- persze magyarul. De nem így történt. A közvetítő, a csaló nem felelt.

Ennek ellenére az terjedt el, hogy kimondottan tagadta magyarságát.   Későbbi beszélgetések alkalmával és könyveiben is az amerikai Wisconsin állambeli Appleton-t tekintette szülőhelyének, pedig az igazság más: néhány hónapos csecsemő volt, mikor a tengerentúlra költöztek családjával. Weisz Erik néven látta meg a nagyvilágot. Ebből lett később Echrich Weiss, melynek egyik beceneve a Harry. Másik művésznevét, a Houdini-t egy általa csodált francia bűvésztől kölcsönözte, akinek Houdin neve után csapott egy ’i’ betűt, és így lett Houdini, ami franciául annyit tesz: mint Houdin. Már ekkor, tizenhét évesen hatalmas súlyokat emelgetett, úszott, futott, és mindeközben egy korai élmény következtében a bűvészet felől a szabaduló-számok felé fordul: egy előadás során a megbilincselt bűvészt fejjel lefelé lógva bezártak egy ládába, ahol, állítólag szellemekkel diskurált. Ez utóbbit Houdini valótlannak tartotta, de mégis a bilincsek és a zubbonyok közelébe tartotta őket, amelyekből egyre sikeresebben szabadult ki. Nevét először mégis Európa ismerhette meg, hisz a századfordulón kivándorolt az Öreg Kontinensre. És egyre népszerűbb lett mutatványaival: Anglia, Németország, Oroszország, Franciaország. Helyek, ahol már csak úgy hívják: Houdini, a Megfejthetetlen Amerikai.

Aztán 1905-ben visszatér Amerikába, háta mögött népszerűség és pénz. Első cselekedete, hogy édesanyjának vásárol egy ruhát, azt a ruhát, melyet a monda szerint magának Viktória királynőnek készítettek. Naplójába csak ennyi áll arról a napról: „életem legszebb napja”.

A trükkökkel sem áll meg. A kényszerzubbonyos mutatványt is felváltotta a hátrabilincselt kézzel, vízben előadott száma. De nem mondott le arról sem, hogy a legbizarrabb és a leghihetetlenebb helyzetekből szabaduljon ki. Vagy éppen hídról ugorjon le, melyről mozgófilm is készült, de hanganyag is őrzi emlékét. És életét. Melynek végét a legendával ellentétben nem egy egyetemista okozott.(Houdini felajánlására egy egyetemi előadáson, miszerint nem tudja senki úgy hasba verni, hogy bántódása essen, egy hallgató mégis megpróbálta, és hirtelen hasba ütötte. Ennek következtében a vakbele szétdurrant, és így mérgek jutottak a szervezetébe), Halálának oka a valóságban vakbélgyulladás, melyet már későn operáltak meg.

Houdininek, aki többször gyermeki egyszerűséggel szállt szembe a Halállal, nem a munkája lett a Végzete. 1926-ban 52 évesen halt meg. Egyik barátja, az angol drámaíró, George Bernard Shaw szerint ma a legismertebb három név a világon: Jézus, Sherlock Holmes és Harry Houdini.

 

A magyar származású Harry Houdini 137. évvel ezelőtt, 1874. március 24-én született. Az évfordulóra a mai nap során a Google is megemlékezik.


További hírek

  Meghalt egy stábtag a Nyerő Páros forgatásán
2022. 06. 28. 15:40 hirhatar.hu
  Látszólag az ország legmagasabb hegye volt
2022. 06. 28. 15:40 hirhatar.hu
  Lemondott a Pornhub pornóoldalt működtető cég vezérigazgatója és egy vezetője
2022. 06. 28. 15:40 hirhatar.hu
  Az ájult úszónőt kimentő edzőnő keményen bírálta a vizes vb vízimentőit – Merkely szerint más sportágban kellene próbálkozni
2022. 06. 24. 21:14 hirhatar.hu
  A Pegasus kiberfegyver gyártója nem tud megnyugtató válaszokat adni
2022. 06. 24. 21:13 hirhatar.hu
  Ügyészség elé idéznék Varga Judit igazságügyi minisztert
2022. 06. 24. 21:13 hirhatar.hu
  Egerszegi Krisztina: A férfisport az férfisport, a női sport pedig a nőké
2022. 06. 21. 16:52 hirhatar.hu
  Több pécsi vállalkozás is önként segíti a város tanárait
2022. 06. 21. 16:52 hirhatar.hu
  Bőkezűen osztogatott a Fidesz-közeli haveroknak a Szerencsejáték Zrt
2022. 06. 21. 16:51 hirhatar.hu
  Több mint félmilliárdból készült, de eddig csak 18 ezren váltottak jegyet a Hosszú Katinka-filmre
2022. 06. 18. 17:24 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport