XIX. KERÜLETI HÍRHATÁR - Ma halt meg a wekerlei kapu tervezője.

XIX. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2022.06.30.
 Csütörtök
Ma Pál napja van.
Holnap napja lesz.
   EUR árfolyam
   396,75 Ft
   CHF árfolyam
   397,56 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2012. 01. 31. 21:30     


Ma halt meg a wekerlei kapu tervezője.
Kós Károly építésztársa, de legfőképp barátja volt

95 évvel ezelőtt, 1917.január 31-én hunyt el Zrumeczky Dezső, építész, Wekerletelep nyugati kapujának névadója, a kapu által összekötött 2 lakóház tervezője.

 

1883.augusztus 17-én született Inárcspusztán, ami akkor még Kakucs Községhez tartozott. Egyes művek szerint születése éve mégis 1884, de ez erősen ellent mond annak, hogy az újhartyáni római katolikus templomban kereszteltek anyakönyve szerint a keresztségben Zrumeczky Dezső András Kálmán nevet kapó gyermek 1883-ban született, aki így megörökölte édesapja (Kálmán) és dédapja (András) nevét is.

 

Születése után édesapja tönkremegy, elveszti birtokait, és a családdal együtt Kispestre költöznek. Itt az apa, a főváros fejlődő világában próbál munkát találni, és fuvaros vállalkozó lesz. E közben a fiatal Dezső elkezdi az iskolákat, a középiskolát a belvárosi főreálba végzi, amit ma úgy ismerhetünk: Eötvös József Gimnázium. Tanulmányai alatt, mivel alig tudnak megélni , építészirodákba jár és grafikákat készít. Ezt Műegyetemi tanulmányai alatt is végzi, végül 1907-ben kapja meg építészdiplomáját.

Már ekkor tagja a Fiatalok csoportjának, amelynek tagja a hű barát és kortárs Kós Károly is. Bár isszák aggastyán tanáruk, Lechner Ödön szavait, de mégis mást akarnak: őket  a szürkének vélt, bágyadt szecesszió helyett a nép érdekli. A kalocsai, az erdélyi népi építészetben látják a kihívást, a formabontót, az újdonságot.  Ezek tanulmányozása után az erdélyi formavilágot, népi építészet világát elhozzák a nagyvárosi építészetben is. Így ez volt látható az Állatkert  1909 és 1912 között, általuk megálmodott pavilonjaiban: a Majom-, a Madár-, a Szarvas (vagy Bambi) és a Bölényházban, valamint a rágcsálók és a rovarevők helyén. Ezek közül ma, kissé átépítve csak a Madárház áll.

Vagy épp első komolyabb munkáik között számon tartott óbudai református parókia és a Kálvin közben megtalálható Imaház is.

 

Zrumeczky 1910-ben saját irodát nyitott, Marschalkó Bélával közösen. Első pályázatukkal már elnyerték az Áldás utcai Általános Iskola megtervezését. Az iskola, egy másik, a Wekerletelep életében is fontos személy, Bárczy István, az akkori budapesti polgármester építő programjának részeként készülhetett el 1911-12-ben, így az épület most ünnepli 100. születésnapját.

 

Az Állatkerti épületek tervezése közben egy másik feladatot is kapnak Kóssal együtt. Wekerletelep központi terének megvalósítása a feladatuk, melynek épületei és két büszkesége, a két oldalról a térre bevezető kapuk is a népi építészeti hagyományok előtt tisztelegnek.

 Zrumeczky, mivel Kós javaslatára, a teret körbeölelő házak közül mindegyik kolléga csak kettőt-kettőt tervezhetett meg, a 10-es és a 11-es házakat kapja. Kós Károly 2, és 3-as jelzésű épületeivel együtt, és a később tervezőjéről Zrumeczky-kapunak elnevezett (vagy Székelykapunak hívott) kapu is elsők között épül meg.

 

A munka mellett leginkább barátjaként tiszteli Kós Károlyt, és ez a tisztelet kölcsönös. Olyannyira, hogy Kós első szülött gyermekének keresztapja lesz. Nagy barátságot ápol Kispest másik nagy alakjával Móricz Zsigmonddal is. Többször volt vendége a leányfalusi Móricz-család villájának. Egyszer Ferenc Ferdinánd halála idején tartózkodott itt, a magyar gyűlölő trónörökös halálának hírére egy csodálatos erdélyi várat rajzolt az épület egyik ajtajára. Végül ezen az ajtón, rajta kívül, több híres-neves vendég hagyta ott jelét, így Rippl-Rónai József, mely ajtó végül a ház legnagyobb dísze lett.

 

Móricz pedig így írt Róla és barátjáról 1914 farsangján, amit Kós meghívására Sztánán tölthetett el, Zrumeczkyvel együtt: „Abban az időben volt ez, amikor még a magyar népdal elképzelhetetlen volt a hangversenydobogón, de Bartók és Kodály már gyűjtötték a nép szájáról a dallamokat, s amikor én már befejeztem népköltési útjaimat, és a gyűjtött anyagot kezdtem feldolgozni novelláimban, regényeimben. Kós és Zrumeczky nagy öröm volt számomra, mert ők ugyanezt csinálták és építészeti népkincs felfedezésével”

 

Ez azonban életének 34. évében megtört. Hisz fiatalkorában gyenge szervezetét tűdőbaj támadta meg. Ez akkor kezdett súlyosbodni, amikor néhány évvel később az I. világháborúban mérnöki szolgálatra a sárosi szlovák falvak újjáépítésével bízták meg a Kárpátok hidegében. Állapota egyre rosszabb lett, majd már az utolsó pillanatokon is túl hozták fel Budapestre, a kórházban azonban már nem tudtak rajta segíteni, és 1917.január 31-én, 95 évvel ezelőtt elhunyt.

 

Álljon itt tiszteletére, Györgyi Dénesnek, temetésén elhangzott szavai:

 

A magyar műtörténet nem fog észrevétlenül elhaladni mellette, az ő munkája mellett. És ha fölépül valaha a nemzeti architektúránk épülete, mint ahogy erős a hitem, hogy fölépül, akkor a kövei között ott lesznek Lechner Ödönnek hatalmas tömbjei mellett népművészetünk alapjaira rakva az ő téglái is, melyeket hívó lélekkel, magyar szívvel ő hordott oda.”  

   

 


További hírek

  Meghalt egy stábtag a Nyerő Páros forgatásán
2022. 06. 28. 15:40 hirhatar.hu
  Látszólag az ország legmagasabb hegye volt
2022. 06. 28. 15:40 hirhatar.hu
  Lemondott a Pornhub pornóoldalt működtető cég vezérigazgatója és egy vezetője
2022. 06. 28. 15:40 hirhatar.hu
  Az ájult úszónőt kimentő edzőnő keményen bírálta a vizes vb vízimentőit – Merkely szerint más sportágban kellene próbálkozni
2022. 06. 24. 21:14 hirhatar.hu
  A Pegasus kiberfegyver gyártója nem tud megnyugtató válaszokat adni
2022. 06. 24. 21:13 hirhatar.hu
  Ügyészség elé idéznék Varga Judit igazságügyi minisztert
2022. 06. 24. 21:13 hirhatar.hu
  Egerszegi Krisztina: A férfisport az férfisport, a női sport pedig a nőké
2022. 06. 21. 16:52 hirhatar.hu
  Több pécsi vállalkozás is önként segíti a város tanárait
2022. 06. 21. 16:52 hirhatar.hu
  Bőkezűen osztogatott a Fidesz-közeli haveroknak a Szerencsejáték Zrt
2022. 06. 21. 16:51 hirhatar.hu
  Több mint félmilliárdból készült, de eddig csak 18 ezren váltottak jegyet a Hosszú Katinka-filmre
2022. 06. 18. 17:24 hirhatar.hu





IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport