XIX. KERÜLETI HÍRHATÁR - Európai politikusok, katonai vezetők, közéleti személyiségek az orosz tiltólistán

XIX. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2019.09.20.
 Péntek
Ma Friderika napja van.
Holnap Máté napja lesz.
   EUR árfolyam
   332,50 Ft
   CHF árfolyam
   303,66 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 05. 31. 17:49     


Európai politikusok, katonai vezetők, közéleti személyiségek az orosz tiltólistán
Az orosz hatóságok elküldték a listát az Európai Unió néhány országának azokról a személyekről, akiknek beutazását megtagadják az Orosz Föderációba. A lista 89 politikus, közéleti személy, katonai vezető nevét tartalmazza.

Az orosz hatóságok elküldték a listát az Európai Unió néhány országának azokról a személyekről, akiknek beutazását megtagadják az Orosz Föderációba. A lista 89 politikus, közéleti személy, katonai vezető nevét tartalmazza.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A lista már hónapokkal ezelőtt elkészült, de nem akarták a neveket nyilvánosságra hozni – erősítették meg az orosz Külügyminisztériumban.

„Távol kívántuk tartani magunkat attól, hogy kommentáljuk az egyes médiákban felmerült neveket. Ugyanakkor megerősítjük, hogy hasonló tartalmú listát juttattunk el európai partnereinknek” – mondta a külügyi tisztviselő.

A külügyi tisztviselő szavai szerint Oroszország a reciprocitás elve miatt kényszerült erre lépésre.

„A válasz annak a néhány európai országnak, amelyek magyarázatot kérnek a listán szereplő személyekről egyszerű. Válaszlépés azokra a szankciókra, amelyeket az EU egyes országai Németország vezetésével bevezettek Oroszország ellen”- mondta.

18 lengyel, 9 brit, 8 svéd, 8 észt, 7 litván, 7 német, 5 lett, 5 román, 4 francia, 4 cseh, 4 dán, 3 holland, 2 belga, 2 spanyol, 1 bolgár, 1 finn és 1 görög lett nemkívánatos személy. A teljes lista itt. 

 

Nagy-Britannia külügyminisztere azt állítja, hogy nem szolgáltattak semmilyen jogi indokot arra a lépésre, hogy 89 európai tisztségviselőnek megtiltsák a beutazást az országba, Oroszországnak erre nincs semmi oka.

 

Anglia azt üzeni, hogy „Oroszország téved, ha azt hiszi, hogy ezzel a módszerrel ki tudja erőszakolni az Európai Unió álláspontjának megváltoztatását az Ukrajna elleni agresszív politikája miatt Moszkva ellen hozott szankciókkal kapcsolatban.”

„A szankciók visszavonása Oroszországtól függ, csapataik kivonásától Kelet-Ukrajnából és a minszki békeszerződésben foglaltak tiszteletben tartásától. Az Európai Unió felszólítja az orosz vezetőket, hogy tanúsítsanak több átláthatóságot a vitás kérdésekben.”- nyilatkozta a brit külügyi hivatalnok.

Az orosz „fekete listán” szereplő brit tisztségviselő között megtalálható Nick Clegg volt miniszterelnök-helyettes, a brit vezérkar vezetője sir Nicholas Houghton, a brit diplomácia volt vezetője sir Malcolm Rifkind, az MI5 vezetője Andrew Parker és az MI6 volt vezetője sir John Sawers.

 

Már az éles reakciót váltott ki több európai országból, amikor még csak „nem hivatalosan” volt tudomásuk valamiféle „fekete lista” létezéséről. Úgy ítélték meg, hogy ez csak rontja a Nyugat és Oroszország kapcsolatát az Ukrajna miatt kirobbant viszályban.

 

A nevek pénteken kezdtek kiszivárogni, néhány nappal azután hogy Oroszország megtagadta a beutazást Karl-Georg Wellman német üzletembertől, a Bundestag német-ukrán baráti csoportja elnökétől.

 

A listán Wellman mellett megtalálható többek között Rebecca Harms az európai Zöldek képviselője, Guy Verhofstadt volt belga miniszterelnök és Jerzy Buzek volt lengyel kormányfő.

 

A Reuters szerint, a listát az orosz Külügyminisztérium állította össze és ezekben a napokban küldte el a moszkvai EU delegációnak.

„Az orosz hivatalok úgy döntöttek, hogy átadják a listát. Nincs semmilyen információnk a valódi okokról, kritériumokról és eljárásokról”- mondta az európai diplomáciai szolgálat szóvivője.

A híügynökség azt írjka, hogy olyan politikusok és katonai vezetők szerepelnek a listán, akik kritizálták az oroszok tevékenységét Kelet-Ukrajnában.

 

Az Európai Unió a Krím bekebelezése, a kelet-ukrajnai oroszbarát lázadók támogatása miatt jelentős szankciókat hozott 151 orosz és ukrán személy ellen. Megtiltották beutazásukat az Unió területére, befagyasztották vagyonukat.

 

A Nyugat a Kreml szemére vetette, hogy támogatja és felfegyverzi az oroszbarát szeparatistákat, amit Moszkva kategorikusan cáfolt.

 

A Kelet-Ukrajnában tavaly kitört háborús viszályban az ukrán hadsereg és a szakadárok közötti összecsapásokban 6300-an vesztették életüket.

 

Forrás: Anadolija


További hírek

  Feszültségek a kecskeméti Fideszben, gyengülést mutat a mérésük
2019. 09. 18. 11:32 hirhatar.hu
  Orbán új útmutatása a „keresztényszabadság” a többségében ateista Magyarországon
2019. 09. 18. 11:32 hirhatar.hu
  Megéri...?; Milliárdokat jelenthet a bukott fideszes polgármesterek (vég)kielégítése
2019. 09. 16. 15:29 hirhatar.hu
  A kurucinfohoz hasonlóan a Kubatov-listákat is külföldi szerveren próbálják bújtatni
2019. 09. 16. 15:29 hirhatar.hu
  Kövér polgárháború szításával vádolja az ellenzéket - Dobrev Klára meg hazaáruló
2019. 09. 16. 10:45 hirhatar.hu
  Bayer azokat a polgári értékeket köpi szemen, melyekre hivatkozva mocskolódik
2019. 09. 16. 10:45 hirhatar.hu
  Tarlós és a náci fogyatékosság
2019. 09. 14. 17:17 hirhatar.hu
  Az újbudai polgármester ingyenkrumpli után villanyégőkért gyűjti a támogatást
2019. 09. 13. 15:11 hirhatar.hu
  Ez már tényleg elmebetegség – teljes étkezés helyett ovis focicsomag 730 millióért
2019. 09. 13. 15:11 hirhatar.hu
  Elhunyt Marton László
2019. 09. 13. 09:39 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport