XIX. KERÜLETI HÍRHATÁR - 144 éves volna Wekerle gondnoka

XIX. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2022.06.30.
 Csütörtök
Ma Pál napja van.
Holnap napja lesz.
   EUR árfolyam
   396,75 Ft
   CHF árfolyam
   397,56 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2011. 10. 29. 21:33     


144 éves volna Wekerle gondnoka
Ma tér őrzi nevét

144 évvel ezelőtt ezen a napon, 1867.október 29-én Győrben meglátta a napvilágot Schmidt Ottmár. Erdőmérnöki diplomát szerzett, majd ott letelepedve kezdett neki munkájának. Tehetségét hamar felismerték felettesei. 1899-ben még segédmérnökként tevékenykedett, egy évvel később mérnöksegéd, pénzügyminiszteri dicsérettel a háta mögött. Majd újabb egy év múlva már állami hivatalban dolgozik, mint királyi kataszteri mérnök. Ekkor magyarosítja családi nevét, és veszi fel kedves szülővárosának elnevezését.

 

1908-ban, a magyar miniszterelnök, Wekerle Sándor belefog a Kispest Állami Munkáslakótelep építésébe, és mérnöki csapatába elsők között felkéri Győri Ottmárt is. Teszi ezt azért, mert látja a fiatal mérnök kitartását, munkához való becsületét. Egyből be is dobja a mélyvízbe, hisz a pályázatokra beérkezett tervek egyike sem nyeri el a miniszterelnök tetszését, így Győrit kéri meg egy kivitelezési terv elkészítésére. Ezt a mérnök el is kezdi, a beérkezett tervekből is ötleteket merítve egy szabályozási tervrajzot készít, melyet már Wekerle is elfogad. Így ez alapján elkezdődhet a későbbi Wekerletelep megépítése. Így köszönhető Győri Ottmárnak, hogy többen is csak labirintusnak hívják a telepet az általa megrajzolt sakktáblás (mások szerint a malomjáték táblájához hasonló) elrendezésű utcák-és kis közök egymásba fonódó együttese miatt.

 

Wekerlének annyira tetszik a mérnök elképzelése, hogy később a Fő tér megtervezését is először rábízza. Ebben azonban már nincs nagy egyetértés a két úraság között, így az erre kiírt pályázatot már Kós Károly nyeri el.

 

De a miniszterelnök nem fordít teljesen hátat Győrinek: látva az ügyes fiatalembert, jó munkaerőt soha el ne engedj-alapon Wekerle Sándor Győrire bízta a már telep építése során létrejött gondnokság vezetését. Így a mérnök is kis családjával a munkástelepre költözik. Itt szigorú szabályok szerint felügyeli a beköltöző családokat, hisz csak állami vállalatok munkásai telepedhetnek le itt. Győri minden családnak 2-3 lakáskulcsot ad, amelyek közül az általuk legjobbnak vélt lesz otthonuk. A gondnokság emellett végzi a lakások és épületek kisebb-nagyobb hibáinak javításait, de a lakbérek beszedése is a Győri vezette gondnokság feladata lesz. Illetve nagyon szigorúan veszi a minden lakásban kinn függő Házirendben foglaltakat, így próbálja meg a rendet biztosítani.

 

Győri a gondnoki munkák mellett megkapta az iskolai gondnokságot is. Az ő feladata volt a lakók száma alapján felállítani, mennyi iskolára és óvodára van szükség a gyermekek megfelelő oktatásához, neveléséhez. Illetve az iskolák mellett kialakított igazgatói lakások felügyelete is.

 

E mellett Győri Ottmárnak köszönhetően, az ő munkásságának még ma is van ereje, hisz talán lassabban jár Wekerlén az idő, és megállnak egymással beszélgetni az itt lakók. Ez volt az ő álma is, így összehozta az akkor itt élőket. Az ismeretlen és idegen családok először egy kis beszélgetésre jöttek össze az ismerkedés és az egymás között társadalmi kapcsolatok mélyítése végett. Ezek az összejövetelek lettek aztán a 100 éve megalakult Kispest-Munkáslakótelep Lakóinak Egyesülete megalakulásának táptalaja, melyben nagyon fontos szerepe volt a tanítók mellett Győri Otmárnak. És bár később már nem volt gondnoksága, de a szervezet 25. évfordulóján készült tablón, mint az egyik alapító szerepel.

 

Ekkoriban már nem állt a gondnoksága, hisz a későbbi Wekerletelepet sem hagyta ki a történelem az 1919-es eseményekből, a kommün általi, világháború utáni, bűnös keresésből. Mindent feldúltak, ami az elmúlt rendszerre emlékeztettek, mindenkit meglátogattak, akinek köze lehetett az elmúlt rendszerhez. Így Győri sem úszta meg, elvesztette állását, lakását feldúlták, a gondnokság iratait széttúrták. Őt, családjával együtt száműzték. Szerencsére nem messzire. A Zalán utca 6. szám alól (ma Corvin krt. 32., jelenleg a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálatának I. sz. Gondozási Központja működik itt) Fő tér 3 második emeletére.

A rend helyreálltával azonban nem kapta vissza eredeti állását, és a gondnokság végül teljesen megszűnt.  A Pénzügyminisztérium Földmérési Osztályára került, de ez még sem a telep gondnoksága volt.

Végül 1946. október 5-én, tüdőgyulladásban hunyt el.

 

A Wekerlei Társaskör Egyesület, amennyire tudja, őrzi emlékét. A WTE kezdeményezésére 1991-ben a kerület önkormányzata poszthumusz Kispest díszpolgára címet adományozott a volt-mérnöknek, Wekerle gondnokának. 2008-ban, a telep centenáriumán pedig a Pannónia Általános Iskola előtti kis zöld parkot Róla nevezték el. És ha már teret kapott, az itt lakó közösség meg is szépítette azt.

 

Melynek egyik szélén az általa megálmodott terv leegyszerűsített mása is látható.

 

(Forrás: Nagy Tamás: Példaképünk Győri Ottmár. In. Wekerle, XII., 2.évf.)


További hírek

  Meghalt egy stábtag a Nyerő Páros forgatásán
2022. 06. 28. 15:40 hirhatar.hu
  Látszólag az ország legmagasabb hegye volt
2022. 06. 28. 15:40 hirhatar.hu
  Lemondott a Pornhub pornóoldalt működtető cég vezérigazgatója és egy vezetője
2022. 06. 28. 15:40 hirhatar.hu
  Az ájult úszónőt kimentő edzőnő keményen bírálta a vizes vb vízimentőit – Merkely szerint más sportágban kellene próbálkozni
2022. 06. 24. 21:14 hirhatar.hu
  A Pegasus kiberfegyver gyártója nem tud megnyugtató válaszokat adni
2022. 06. 24. 21:13 hirhatar.hu
  Ügyészség elé idéznék Varga Judit igazságügyi minisztert
2022. 06. 24. 21:13 hirhatar.hu
  Egerszegi Krisztina: A férfisport az férfisport, a női sport pedig a nőké
2022. 06. 21. 16:52 hirhatar.hu
  Több pécsi vállalkozás is önként segíti a város tanárait
2022. 06. 21. 16:52 hirhatar.hu
  Bőkezűen osztogatott a Fidesz-közeli haveroknak a Szerencsejáték Zrt
2022. 06. 21. 16:51 hirhatar.hu
  Több mint félmilliárdból készült, de eddig csak 18 ezren váltottak jegyet a Hosszú Katinka-filmre
2022. 06. 18. 17:24 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport