. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Vasárnap enyhülhet a kánikula
2015-07-24 10:40:12
Vasárnap enyhülhet a kánikula

Vasárnap enyhülhet a kánikula

Az országos tiszti főorvos vasárnap 24 óráig meghosszabbította az ország egész területére kiadott harmadfokú riasztást, a hőségriadót.









Pénteken a napsütés mellett délután erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és főleg a középső tájakon frissítő zápor, zivatar is kialakulhat. A keleti szél megélénkül. Marad a kánikula, 30-36 Celsius fokkal.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban változékonyabbra fordul az időjárás, frontok jönnek és mennek.

 

Szombaton eleinte még túlnyomóan derült, napos idő várható, majd délután nyugaton és északon erőteljes gomolyfelhő-képződés valószínű, és záporok, zivatarok alakulnak ki. Az este érkező hidegfront hatására megerősödik, helyenként viharossá fokozódik az észak-nyugatira forduló szél. Nagyon meleg lesz, 33-38 Celsiusfokot jósolnak.  

 

Vasárnap fokozatosan csökken a felhőzet, főként keleten eleinte még több helyen várható zápor, zivatar. A helyenként viharos észak-nyugati szél délután mérséklődik. Több helyen megszűnik a napok óta tomboló hőség, 24 és 31 fok közé gyengül a nappali felmelegedés

 

Hétfőn ismét meleg lesz, egy-egy zápor, zivatar előfordul. 29,30 Celsiusfok körüli nyári melegre számíthatunk.

 

A rá következő napokban újra hűvösebb levegő érkezik, így változékony időre számíthatunk. A többször változó felhőzet mellett hosszabb-rövidebb időre mindenütt kisüt a nap, főként északon és nyugaton alakulhat ki zápor, zivatar.

 

Ebben a gyakran változó nagyon meleg időben különösen vigyázzunk magunkra. A pénteki gyenge hidegfront hatására a hőségnek nem lesz vége, de a zivatarok környezetében fülledt lesz a levegő, nő az érzett hőmérséklet, a légzés nehézkessé válhat, az asztmások állapota jelentősen romolhat.

 

Ügyeljenek a vérnyomás pananosok és a szívbetegek,kerüljék a megterhelő fizikai munkát, az idejüket lehetőleg pihenéssel töltsék. A tartós melegben megnövekedhet a trombózisok száma is!

 

A frontérzékenyeknél erősödhetnek a görcsös panaszok, megelőzésére célszerű magnéziumot bevennünk.

 

Ne feledjük pótolni a folyadékveszteséget, naponta fogyasszunk 3-4 liter, lehetőleg szénsavmentes ásványvizet, gyógyteákat. Továbbra is kerüljük a koffein és alkohol tartalmú italokat, valamint a cukros üdítőket.

 

A déli órákban nagyon erős UV-sugárzásra lehet számítani, délután 11 és 15 óra között lehetőleg ne tartózkodjunk a tűző napon, fennáll a napszúrás és hőguta veszélye.

 

A pollenterhelés jelentősen nem változik, viszont megjelenik a parlagfű pollenje is. Az ózon koncentrációja néhány városban már túllépheti az egészségügyi határértéket.

 

Megnő a balesetveszély, a hőség miatt nő a reakcióidő, a reflexek tompulnak, gyakran jelentkezhetnek koncentrálási problémák.

 

Az elmúlt napok tragikus nyitrai, és szerencsésen végződő gépkocsiba bezárt kisgyermek esetét vegyük komolyan! Semmilyen körülmények között ne hagyjunk gyermeket felügyelet nélkül autónkban! Ez az állatokra is vonatkozik, őket ugyanúgy fenyegeti a hőguta veszélye!

 

Járjunk nyitott szemmel, figyeljünk egymásra, ha mégis ilyen esetet látunk, észreveszünk, azonnal intézkedjünk, ne menjünk el mellette szó nélkül! Életet menthetünk!

 

Forrás: köpönyeg.hu, meteoklinika, omsz 

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren n...
Bővebben >>