. Ma Emma napja van.
Ünnepi megemlékezés Kispesten
2014-10-23 14:28:57
Ünnepi megemlékezés Kispesten

Ünnepi megemlékezés Kispesten

Az 1956-os forradalomra emlékeztek tegnap a kerület vezetői. A polgármester és a képviselők az Ötvenhatosok terén, az emlékműnél koszorúztak.

 

 

 

 

 

 

Gajda Péter polgármester, az Önkormányzat képviselői, magánszemélyek tették le az emlékezés koszorúit, virágait az emlékműnél.

 

Délután a rossz idő miatt az ünnepséget az előzetesen meghirdetettől eltérően a Kispesti Munkásotthon Művelődési Házban tartották meg, ahol Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke mondott beszédet.

 

 

Szavai szerint szabadság valójában akkor létezik, ha azt az egyes ember is élvezi, és ezért volt 1956 nagyszerű, mert a résztvevőknek ha néhány napra is, de megadta ezt a szabadságot. Beszélt arról, hogy ezen a napon a pesti srácokra is emlékezünk, és kitért arra, hogy az 1956-os forradalom összefonódott Nagy Imre nevével Magyarországon és szerte a világon.

 

A politikus megemlékezett arról, hogy 25 évvel ezelőtt, 1989. október 23-án kiáltották ki az új Magyar Köztársaságot. "Nem szabad, hogy hagyjuk, hogy a respublika, a köztársaság tisztelete, a köz iránti közös tiszteletünk (...) csorbát szenvedjen. (…) A köztársaság mindannyiunk közös ügye” - hangsúlyozta.

    
Közös érdeknek nevezte, hogy vallják a köztársaság eszméjét, azt a köz érdekében használják, és október 23-án ne csupán a tényeket elevenítsék fel, hanem ünnepeljék 1956. és 1989. október 23-át.
        
Hiller István felidézte, hogy július 14-én, a Bastille lerombolásának napján a franciák vidáman ünnepelnek. Szerinte Magyarországon október 23-án örömmel és vidámsággal kellene gondolni az elődökre. Lesz nap, amikor gyászoljunk a halottainkat - jegyezte meg.

 

 

 

 

Fotó: mti/facebook

Utoljára frissítve: 2014-10-23 14:35:38

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csap...
Bővebben >>