. Ma Márk napja van.
Szubjektív emlékezés Göncz Árpádra
2015-10-06 20:53:46
Szubjektív emlékezés Göncz Árpádra

Szubjektív emlékezés Göncz Árpádra

Életének 94. évében, családja körében meghalt Göncz Árpád politikus, író, műfordító, a rendszerváltáskor létrejött harmadik magyar köztársaság első államfője, első évtizedének egyik legfontosabb politikusa.

 

 

 

 

 

Elment az ország Árpi bácsija. Sokaknak vannak történetei róla, vele. A médiák kellő alapossággal megjelenítették az életrajzi adatait, politikusok méltatták munkásságát, nekem egy nagyon régi eset jutott eszembe.

 

1990-ben Bukarestben teljesítettük külszolgálati kiküldetésünket, amikor a bukaresti rádió leadta Göncz Árpád egyik hangjátékát, amit az akkori sajtóattasé felvett és megkérte Maléves férjemet, hogy a kazettát legyen szíves legközelebbi budapesti útja alkalmával elvinni a köztársasági elnöknek. Fel sem merült benne, hogy a diplomáciai futárpostát vegye igénybe, hiszen több évtizedes barátjának küldött magánjellegű ajándékot.

 

A férjem természetesen eleget tett a kérésnek, hazahozta a kazettát, az átadása nem volt annyira egyszerű, ahogyan azt diplomata kollégánk gondolta, de végül sikerrel járt.  

 

Egy volt Maléves légiutaskísérő kolléganőm így emlékezett Göncz Árpádra „A repülést szolgálták” c. könyvemben:

„(…) jött Göncz Árpád. Neki is új volt ez a feladat, mint mindenkinek, mindenki tanult. Tüneményesek voltak egyébként. Göncz Árpi bácsi mindenkit tegezett. Kérdeztük, kér-e reggelit? Nem kérek drágám - mondta -, már reggeliztem én otthon. A felesége meg pláne tanulta. Olyan kedves volt, megkérdezte, hogy mit vegyen fel, ötórai teára várják, mit illik felvenni.”

Sok-sok történetet tudnánk leírni róla mi „civilek” is, a közvetlenségéről, kedvességéről, a hazaszeretetéről, a bölcsességéről.

 

Én ezzel a két kis szösszenettel emlékezek, és búcsúzok fájó szívvel az őszinte embertől, a politikában szokatlan, kedves közjogi méltóságtól. Neki elhittük, hogy jobb világ köszönt ránk. Nem az ő hibája, hogy nem így lett.

 

Köszönöm, hogy köztünk volt, nyugodjon békében, Árpi bácsi.

 

-efzsé-

 

Utoljára frissítve: 2015-10-06 20:55:44

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre....
Bővebben >>