. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Színesedik a paletta: bejegyezhető a Kétfarkú Kutya Párt
2014-06-25 10:49:28
Színesedik a paletta: bejegyezhető a Kétfarkú Kutya Párt

Színesedik a paletta: bejegyezhető a Kétfarkú Kutya Párt

Évekig mosolyogtunk rajtuk, programjuknak – az ingyen sörnek – elsősorban a férfiak nagyon örültek volna -, ám a bíróság meghirdetett céljaikat komolytannak minősítette. Most azonban a Kúria kimondta: nincs törvényes akadálya a párt bejegyzésének.

 

 

 

A Fővárosi Törvényszék korábban azért utasította el a Magyar Kétfarkú Kutya Párt bejegyzési kérelmét, mert álláspontja szerint a "párt elnevezése nem felel meg a névvalódisági és névszabatossági követelményeknek", illetve a "meghirdetett céljai komolytalanok". 

 

A párt fellebbezése után másodfokon eljáró bíróság helybenhagyta az elutasító végzést, és annak indokait is elfogadta. A jogerős végzés szerint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnevezés nem tükröz komoly pártalapítási szándékot, és sérti az általános erkölcsi elveket is, illetve méltatlan asszociációkra ad alapot.

 

Kétfarkú Kutyáék nem hagyták annyiban az örök életet és ingyen sört, felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be, amelyben  arra hivatkoztak, hogy a bejegyzési kérelem szerintük minden törvényes kritériumnak megfelel, és a párt valóban működni szeretne – igaz, a humor és szatíra eszközei segítségével, ez azonban semmilyen jogszabályba nem ütközik.

 

 

 

A Kúria a kérelmet alaposnak találta. "Ha a bejegyzés konkrét, egyértelmű törvényi tilalomba nem ütközik, és a párt deklarálja, hogy aláveti magát a jogszabályoknak, a bejegyzés nem tagadható meg pusztán azért, mert a bejegyző bíróság a célokat és a tevékenységet nem tartja elég komolynak. A bíróságnak a bejegyzésnél is szigorú világnézeti semlegességet kell tanúsítania, és lehetőleg tartózkodnia kell az előzetes minősítésektől. Ha egy párt céljai nem ellentétesek az egyesülési jog alapelveivel és az Alaptörvényben rögzített alapvető elvekkel, továbbá belső szabályai kielégítik a jogszabályi követelményeket, a bejegyzést nem lehet megtagadni" - áll az indoklásban.

 

A Kúria álláspontja szerint a konkrét elnevezés érdemben megfelel a névvalódiság, a névkizárólagosság és a névszabatosság követelményének, nem ellentétes a társadalom általános erkölcsi felfogásával és nem ad alapot megbotránkoztató képzettársításokra sem.

 

Forrás: Hírhatár.hu

 

Utoljára frissítve: 2014-06-25 10:52:14

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Bal...
Bővebben >>