. Ma Emma napja van.
Rövidesen végleges választási eredmény
2014-04-10 19:14:15
Rövidesen végleges választási eredmény

Rövidesen végleges választási eredmény

Minden külképviseletről megérkeztek az ott leadott szavazatokat tartalmazó urnák, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) megkezdte azok kibontását.  







Ezek a szavazatok a nagyon billegő választókerületekben dönthetik el a mandátum sorsát. A legnagyobb figyelem minden bizonnyal Budapest 15.számú választókerületének eredményét kíséri, ahol a Fidesz jelöltje Kucsák László mindössze 22 szavazattal előzi meg a közös jelölt Kunhalmi Ágnest.

 

Kőbánya és Kispest egy része tartozott Budapest 9. sz. egyéni választókerületéhez, ahol Burány Sándor az ellenzék közös jelöltje nyert Dr. György István, a Fidesz jelöltje ellen.

 

Budapest 16. számú választókerülete volt Kispest többi része és Pesterzsébet egy része, ott Dr. Hiller István az összefogás jelöltjeként magabiztosan szerezte meg a szavazatok többségét.

 

Az NVI Alkotmány utcai épületében kialakított Nemzeti Választási Központ (NVK) aulájában öt asztalnál mintegy negyven irodai munkatárs végzi az urnabontást, és osztja szét a külképviseleteken szavazók voksait tartalmazó zöld borítékokat megyénként külön kartondobozokba.

Külképviseleteken azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok szavazhattak, akik a szavazás napján külföldön tartózkodtak. A külképviseleti névjegyzékbe 28 ezren kérték felvételüket, a szavazók egyéni és országos listás szavazólapot is kaptak.

 

A 97 külképviseleten - nagykövetségen és konzulátuson - az országgyűlési képviselő-választáson az NVI közlése szerint 24 119 voksot adtak le, ezeket 183 dobozban szállították az NVK-ba.

 

A külképviseleti voksolás sajátossága, hogy a külföldön leadott szavazatokat nem ott számlálják össze, hanem Magyarországra szállítják, hogy a külföldön szavazók hazai lakóhelye szerinti választókerület egyik szavazókörének szavazatai közé keverhessék őket, így gondoskodva a szavazatok titkosságáról.

 

A külképviseleti urnákat a szavazás befejezése után lezárták, és a külképviseleti választási iroda vezetője indult el velük Budapestre. A Magyarországra repülővel vagy autóval érkező urnák szerda délre, a törvényes csütörtök éjféli határidőn belül megérkeztek az NVI-hez.

 

Több külképviseletről a sok szavazó miatt tíznél több urna is érkezett.

Az urnákat a Nemzeti Választási Iroda munkatársai kezdték el bontani csütörtök délután. A külképviseleti urnák bontását megtekintette az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) több munkatársa, köztük Audrey Glover nagykövet, az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala korlátozott választási megfigyelési missziójának vezetője.

 

Az NVI munkatársai megvizsgálják, hogy az urnák és az urnazáró címkék sértetlenek-e, majd felbontják az urnát, kiveszik belőle a szavazásról készített jegyzőkönyvet, valamint a sárga ellenőrző lapot, amely azt tanúsítja, hogy a szavazás megkezdésekor az urna üres volt. Megszámlálják az urnában lévő, szavazatokat tartalmazó zöld borítékokat, és megyék szerint csoportosítják őket. Miután valamennyi urnát felbontották, a megyénként szétválogatott zöld borítékokat továbbosztják a 106 egyéni választókerület szerint. 

 

A 106 egyéni választókerület szerint csoportosított szavazási iratokat a tervek szerint szombat reggel átadják az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok elnökeinek, ők a választókerületbe szállítják azokat, és átadják a külképviseleteken, illetve átjelentkezéssel szavazók voksainak összeszámlálására kijelölt szavazatszámláló bizottsági elnököknek.

 

Ebben a 106 szavazókörben a vasárnap este a szavazás lezárása után az urnákat lezárták, a szavazatok megszámlálását pedig csak akkor kezdik meg, ha a külföldi és átjelentkező szavazatokat már hozzákeverték az urnákban lévő voksokhoz.

 

A szavazatszámláló bizottságnak jegyzőkönyvet kell kiállítania a szavazás szavazóköri eredményéről, és amikor valamennyi szavazatszámláló bizottság eredménymegállapító jegyzőkönyve rendelkezésre áll, a választókerületi választási bizottság (legkésőbb a szavazást követő hatodik napon, azaz szombaton) megállapítja a választás választókerületi eredményét, tulajdonképpen azt, hogy ki nyerte a mandátumot a választókerületben.

 

A külképviseleti névjegyzékbe vett 28 161 választópolgárból 24 119 adta le a szavazatát a parlamenti választáson, így a részvétel 85,65 százalékos volt. 

 

 

MTI/NVI

Fotó: MTI

 

Utoljára frissítve: 2014-04-10 19:14:58

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseke...
Bővebben >>