. Ma Gedeon napja van.
Rendőrök védik a kivégzett brit humanitárius munkás horvátországi házát
2014-09-14 21:09:36
Rendőrök védik a kivégzett brit humanitárius munkás horvátországi házát

Rendőrök védik a kivégzett brit humanitárius munkás horvátországi házát

Az Iszlám Állam fanatikusainak újabb áldozata, a 44 éves David Haines horvátországi, sisaki otthonát ma rendőrök vették körül, senkit nem engedtek a közelbe, a felesége pedig minden nyilatkozattól elzárkózott.

 

 

 

 

 

 

 

 

Haines a skót Perth-ből származik, tavaly utazott Szíriába, mint a francia humanitárius ügynökség, az ACTED munkatársa. A szervezet szíriai menekültek megsegítésével foglalkozott. Haines együtt utazott egy olasz kollégájával és egy szír gépkocsivezetővel és tolmáccsal. Haines kivételével mindegyikőjüket lelőtték, ő a dzsihádisták fogságába került.

 

David Haines 1988-1999 között a brit légierőnél szolgált, tagja volt az ENSZ boszniai békemissziójának. Családja szerint már Angliában eldöntötte, hogy humanitárius munkával fog foglalkozni.

 

Horvátországba 2000-ben érkezett humanitárius munkásként. Ott ismerkedett meg a feleségével, Draganaval, 2010-ben házasodtak össze, egy négy éves kislányuk van, első házasságából egy 17 éves lánya van.

 

                                              ( fotó: facebook)

David Haines már 2012 vége óta nem volt otthon, de a szomszédok szerint ez nem különleges, mert a munkája miatt korábban is előfordult, hogy hosszú időre elutazott.

 

Az Al Jazeera televízió rövid tudósítása szerint a várost sokk-ként érte David Haines kivégzése. Sokan dolgoztak vele együtt, amikor a szamaritánus humanitárius ügynökség vezetőjeként házakat építettek újjá, és segítséget nyújtottak a háború miatt elmenekültek visszatelepülésében.

 

Egy korábbi munkatársa azt nyilatkozta a televíziónak, hogy Haines Szíriába utazása előtt még telefonon beszélt vele, és azt mondta, hogy ez lesz az utolsó ilyen veszélyes terepre vezető útja, mert szeretne több időt a családjával tölteni.

 

2001-ben ő volt az, aki Igor Filipovics Fila rendezővel együtt Petrinjában megszervezte a „Zenészek az aknák ellen” nagyszabású koncertet, amiről nemrégiben egy interjúban a rendező azt mondta, hogy

„nélküle ezt a koncertet nem sikerült volna létrehoznunk.”

Anton Trogrlics zenész, a koncert egyik fellépője így emlékezett róla:

„Dave, mint humanitárius munkás, a legjobb, amit a nemzetközi közösségek tehettek Horvátországért és Boszniáért. Mindig mindenkire volt ideje, közöttünk élt, együtt éltük mindennapjainkat.”

A hidegvérű kivégzést bemutató videón a fején csuklyát viselő dzsihádista azt mondja, Hainesnek azért kell meghalnia, mert David Cameron brit miniszterelnök vállvetve az amerikaiakkal felfegyverzi a kurdokat Irakban és ezzel segíti harcukat az Iszlám állam ellen.

 „Ennek a britnek kell fizetnie az Ön ígéretéért, Cameron, hogy fegyvert juttatnak a kurdoknak”- mondta a csuklyás férfi.

A videófelvétel végén a kamera egy másik brit humanitárius munkást mutatott és meg is nevezte Alan Henninget, aki a következő áldozat lesz, ha Nagy-Britannia nem változtat az álláspontján. 

 

 

Forrás: Anadolia


Utoljára frissítve: 2014-09-14 21:13:40

További híreink
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben
Novák Katalin utódját máris hazugságon kapták
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata – fogalmazott a Hvg36...
2024-03-02 16:17:20, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Megtorpant az online vásárlás korábbi növekedési üteme - állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósá...
Bővebben >>