. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Politikai gyilkosság Borisz Nyemcov megölése
2015-03-01 13:56:35
Politikai gyilkosság Borisz Nyemcov megölése

Politikai gyilkosság Borisz Nyemcov megölése

Egy utcai térfigyelő kamera rögzítette Borisz Nyemcov vezető orosz ellenzéki megölésének pillanatait, de a felvétel ellentmond a rendőrség előzetes feltételezésének.








A videó, amelyet a TV Centr orosz televíziós csatorna mutatott be elsőként szombat késő este, azt sugallja, hogy a gyilkosságot percre pontosan eltervezték. A rendőrség feltételezésével ellentétben az elkövető nem egy gépkocsiból nyitott tüzet a politikusra, hanem valószínűleg lesben állt, és a gyilkosság után autóval menekült el.

 

A felvételen, ha homályosan is, de látszik, hogy moszkvai idő szerint éjjel fél tizenkettőkor két ember sétál a Kreml lábától a Bolotnaja tér felé vezető Bolsoj Zamoszkvoreckij híd gyalogosoknak kialakított részén. Az úton egy hóeltakarító jármű közeledik feléjük, amely épp akkor érkezik a pár mellé, amikor feltételezhetően a gyilkosság történt. A köztisztasági gépkocsi eltakarja a kamera elől a lövés pillanatát, és csak azt látni, hogy egy férfi kifut a hóeltakarító mögül, és beszáll egy érkező személyautóba. 

 

Az utcai térfigyelő kamera által rögzítettek szerint a hóeltakarító jármű ezt követően néhány méterre a tett helyszínétől megállt, és csak egy ember, valószínűsíthetően Nyemcov partnerének alakja látható, amint odamegy a köztisztasági gépkocsi sofőrjéhez. Több gyalogos, valamint személyautó is elhalad a feltételezhetően akkor már halott Nyemcov mellett, de csak fél tizenkettő után 5, illetve 7 perccel állnak meg az első személyautók egy pillanatra a járdánál, de aztán gyorsan távoznak. Azt is lehet látni, hogy két férfi elfut a híd alá. Ezt követően a hóeltakarító gépkocsi tovább halad, és 23 óra 42 perckor megjelenik az első rendőrautó. Ekkor tér vissza a két férfi, aki korábban elfutott. 

 

A TV Centrnek szakértők azt mondták, hogy a Bolsoj Zamoszkvoreckij híd "nem a legideálisabb hely" volt a gyilkossághoz. A profi gyilkosok nem szeretnek olyan helyszíneken "dolgozni, ahol több ember megfordul, de a bűncselekmény végrehajtása megtervezettnek tűnik". 

 

A gyilkos feltételezhetően a híd alatt bújt meg, és ott várta be Borisz Nyemcovot - hangzott el a tévében.

 

Szombat hajnalban az orosz rendőrség illetékese azt közölte, hogy egy fehér személygépkocsiból lőtték le az ellenzéki politikust, akit négy lövedék eltalált, és a helyszínen meghalt.

 

 

Holott a gyilkosság napján Moszkva még azt is el akarta hitetni a közvéleménnyel, hogy Nyemcovot valamiféle „szerelmi dráma” miatt lőtték le, gusztustalan, senkire nem tartozó magánügyeket teregetettek a pár kapcsolatáról a nyilvánosság elé, Vlagyimir Putyin államfő részvéttáviratot küldött Dina Eidmannak, Nyemcov édesanyjának, amit egy „szerelmi háromszög” áldozata családtagjának nyilván nem tett volna meg. 

A Kreml honlapján megjelentetett közlemény szerint az elnök kifejtette, hogy az éjjel meggyilkolt politikus "nyomot hagyott Oroszország történelmében, politikai és társadalmi életében". Nyemcov az ország nehéz átmeneti időszakában jelentős posztokon dolgozott és mindig becsülettel képviselte álláspontját - olvasható a táviratban, amelyben Putyin ígéretet tett arra, a hatalom mindent megtesz annak érdekében, hogy az "aljas és cinikus gyilkosság" szervezői és végrehajtói megkapják megszolgált büntetésüket".

Mint korábban arról beszámoltunk, az ellenzéki politikus édesanyja félt attól, hogy a fiát Putyin elnök megöleti.

 

Szombat délután orosz diákok a Terror Háza előtt lerakott virágokkal, üzenetekkel és a politikus képével emlékeztek a tegnap este meggyilkolt ellenzéki politikusra – olvasható a Kettős Mérce honlapján. Délután 4-kor gyűltek össze, és hagyták ott a tárgyakat. Este 9-kor már hűlt helyük volt.

 

                           (Fotó: Kettős Mérce szombat du. 4 órakor és szombat est 9-kor)

 

Nem tudjuk, kinek volt olyan fontos, hogy az orosz ellenzéki politikusra való emlékezés írmagját is megsemmisítse, de láthatóan a kommunizmus áldozataira emlékező gyertyákhoz nem nyúlt. Egy biztos. A Kettős Mérce beszélt a tüntetést szervező orosz lánnyal, aki elmondta, ott hagyták a tárgyakat. Csak bízni tudunk benne, hogy nem a Terror Háza tüntette el a tárgyakat. De ezt a bizalmat nem várjuk el olvasóinktól.

 

 

Forrás: mti, kettős mérce

Utoljára frissítve: 2015-03-01 14:07:49

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg a...
Bővebben >>