. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Ouaestor botrány: Orbán vagyonát is zároltatná az LMP
2015-03-29 14:57:25
Ouaestor botrány: Orbán vagyonát is zároltatná az LMP

Ouaestor botrány: Orbán vagyonát is zároltatná az LMP

Az Országgyűlés akár már kedden elfogadhatják a kormánypártok javaslatát a brókerbotrányban érintett társaságok vezetőinek vagyonának zárolásáról. A kérdésről azonban egyes pártoknak eltérő véleménye van mind a brókerpiac rendbetétele, mind a vagyonzárolásban érintettek köre tekintetében.

 







Amennyiben a jelenlévő képviselők négyötöde támogatja a házirendtől történő eltérést, akkor az Országgyűlés már hétfőn megvitathatja, kedden pedig akár el is fogadhatja a Fidesz-KDNP előterjesztését, amelynek célja, hogy a brókerbotrányban érintett vállalatok cégcsoportjai, valamint mások mellett a vállalatok vezetői, felügyelőbizottsági tagjai és egyes könyvvizsgálói vagyonukkal is felelősséget vállaljanak az okozott károkért. 

 

Az Együtt nem támogatja majd az Országgyűlésben a brókerpiac rendbetételéről szóló fideszes javaslatot – mondta Szigetvári Viktor, a párt elnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

 

Szerinte Orbán Viktor miniszterelnöknek felelőssége van az ügyben, mert nem intézkedett időben, és ezzel méltatlanná vált a pozíciójára.

 

Közölte: az Együtt csak olyan javaslatot tud támogatni, amely nélkülözi a demagógiát, ezért is utasítják el Rogán Antalnak, a Fidesz képviselőcsoport vezetőjének javaslatát, és nem járulnak hozzá szavazatukkal a házszabálytól való eltéréshez szükséges  négyötödös többség eléréséhez.

 

Hozzátette: úgy látják, a fideszes javaslat "haszontalan" és nem old meg semmit a Quaestor károsultak problémájából. Azt mondta, arra fognak törekedni más ellenzéki pártokkal együtt, hogy közös módosító indítványokat nyújtsanak be a törvényhozásnak a brókerbotrányok áldozatainak kártérítése érdekében.

 

Közölte azt is, az Együtt hétfőn részt vesz az ellenzéki pártok az ügyben tartandó következő egyeztetésén. Szigetvári Viktor szerint a Magyar Nemzeti Banknak a saját profitjából kellene hozzájárulnia az érintettek kártalanításához. Az Együtt álláspontja szerint hibás az a fideszes koncepció, amely kizárólag a magyar banki és tőkepiacra kívánja rányomni azt a 150-200 milliárd forintos kárt, amelyet "a fideszes állam, a fideszes jegybank, a fideszes ügyészség és a fideszes kormány" hibájából nőtt ekkorára.

 

Azt mondta, olyan javaslatot tudnak támogatni a parlamentben, amely a Quaestor-ügyben elismeri az állam kártérítési felelősségét. Közölte, ezért nem értenek egyet azzal, hogy a kártalanítást teljes mértékben a Bevából fizessék ki. Szerintük a megoldás az lenne, ha a Beva a kártalanításból kisebb, míg a jegybank nagyobb szerepet vállalna, összességében a Beva értékhatáráig.

 

Az ellenzéki politikus arról is beszélt, egyetértenének egy, a miniszterelnökkel szembeni bizalmatlanság kifejezésével és egyetértenek azzal a szándékkal is, hogy kezdeményezzék az Országgyűlés feloszlatását. 

 

Azt is mondta, szégyennek tartja, hogy két és fél hetet kellett várni bármilyen érdemi nyomozati cselekményre Tarsoly Csaba, a Quaestor tulajdonosa ügyében. 

 

Sajtótájékoztatót tartott Schiffer András, az LMP társelnöke is, ahol elmondta, hogy pártjuk hétfőn törvényjavaslatot nyújt be annak érdekében, hogy azon hivatalos személyek - köztük akár kormánytagok - vagyonát is zárolni lehessen, akik tudtak arról, hogy Quaestor bedőlni készül, mégsem értesítették a hatóságokat.

 

A Fidesz képviselőcsoportjának vezetője és két frakciótársa, Gulyás Gergely és Tuzson Bence közös javaslatához kapcsolódva nyújtják be azt a javaslatot, amelynek értelmében nemcsak a vezető tisztségviselők, hanem mindazon hivatalos személyek vagyonát is zárolni kellene, akik "jobb tudomásuk" ellenére nem tették meg a szükséges intézkedéseket. Ez vonatkozna jegybanki tisztségviselőkre, kormánytagokra és a miniszterelnökre is - mondta az LMP-s képviselő.

 

Schiffer András kiemelte: ha Orbán Viktor miniszterelnök tudott arról, hogy a brókercég be fog dőlni, hivatali kötelezettségét elmulasztotta azzal, hogy nem értesítette a felügyeleti szervet és a rendőrséget. Ennek nyomán Schiffer András szerint a Quaestor károsultak vagyonának fedezése érdekében a kormányfő vagyonát is zárolni kellene.

 

 

 

mti

Fotó: mti/Czeglédy Zsolt

Utoljára frissítve: 2015-03-29 15:01:49

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg a...
Bővebben >>