. Ma Emma napja van.
Orbán Viktor nem ismeri a diplomáciai nyelvet
2014-11-14 12:03:13
Orbán Viktor nem ismeri a diplomáciai nyelvet

Orbán Viktor nem ismeri a diplomáciai nyelvet

Az MSZP szerint Orbán Viktor miniszterelnök vagy terelni akar az amerikai beutazási tilalom ügyében, vagy nem ismeri a diplomáciai nyelvet.





A kormányfő szokásos péntek reggeli megszólalásában a közszolgálati Kossuth Rádió 180 perc című hírműsorában szót ejtett a dokumentumról, amit az amerikai nagykövetség egy munkatársa adott át a magyar félnek a beutazási tilalmakkal kapcsolatban, és amely jórészt a külképviselet korrupciós aggodalmaival kapcsolatos korábbi egyeztetéseket sorolja fel.

 

Se aláírás, se fejléc, se pecsét,ez egy fecni”, „ömlesztett összegyűjtése azoknak a vádaknak, amelyeket az elmúlt négy évben az ellenzéki pártoktól már hallhattunk” – így ítélte meg a dokumentumot Orbán Viktor. Hozzátette, ha nem angolul lenne, azt hinné, egy ellenzéki párt írta. úgy tekint e dokumentumra, "mintha vissza akarna valaki rángatni bennünket a választások előtti politikai helyzetbe" - mondta.

 

A miniszterelnök kijelentéseire Lukács Zoltán az MSZP alelnöke reagált sajtótájékoztatóján:


Elmondta, a miniszterelnök megszólalásából nyilvánvalóvá vált, hogy a kitiltási ügybe egyre jobban belekeveredik a kormány. Megint kiderült, hogy a kabinet hazudott, ugyanis tudják, hogy mi áll a kitiltások hátterében és az is kiderült, hogy létezik olyan dokumentum, amelyik szerint az Egyesült Államok többször is tájékoztatta a kormányt arról, hogy milyen ügyeket látnak problémásnak - jelentette ki.

 

A frakcióvezető-helyettes szerint az, hogy a miniszterelnök egy fecninek nevezte az átadott iratokat, vagy azt jelenti, hogy Orbán Viktor "megint terelni akar", vagy azt, hogy nem ismeri a diplomáciai nyelvet. Az ilyen iratokat emlékeztetőnek hívják, azokat személyes tárgyalások során adja át a nagykövet vagy egy megbízott diplomata, a jog és a diplomáciai nyelv pedig formai kötöttségek nélküli dokumentumnak nevezi, amire nem kell se pecsét, se aláírás - hívta fel a figyelmet.

 

Kitért arra is, hogy az utóbbi hónapokban öt olyan, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek címzett írásbeli kérdésére kapott választ, amelyekből kiderül, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) hosszú évek óta vizsgálódik Magyarországon korrupciós ügyekben. Az OLAF 2011-ig tíz, 2011-2012 között két, 2013-ban hét, 2014-ben pedig 15 lezárt ügyet adott át a Legfőbb Ügyészségnek - mondta. Hangsúlyozta, hogy a szervezet csak bizonyítékokat gyűjthet, de nem folytathat nyomozást, azt információit minden esetben át kell adnia a nemzeti vádhatóságnak.

 

Az MSZP nevében azt kérte a Legfőbb Ügyészségtől, hogy hozza nyilvánosságra, melyik ez az összesen 34 ügy, és közölje, hogy indítottak-e eljárást ezekben az esetekben.

 

Hozzáfűzte, szerinte "kicsit az ötvenes évekbe repítette vissza" a NAV dolgozóit az, hogy a cégen belül aláírásgyűjtés indult az adóhatóság vezetői mellett. Lukács Zoltán a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vezetőit arra kérte, hogy ne bújjanak beosztottjaik háta mögé. Felvetette: hol vannak az aláírásgyűjtő-ívek, azokat ki és milyen körülmények között őrzi. Felszólította az adóhatóság vezetőit az aláírások megsemmisítésére. A politikus kijelentette: akinek bármilyen hátránya származik abból, hogy nem írta alá a papírt, annak az MSZP vállalja a jogi védelmét.

 

 

mti

Utoljára frissítve: 2014-11-14 12:03:49

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Bal...
Bővebben >>