. Ma György napja van.
Orbán Viktor beszédét elmondta
2014-07-27 16:23:37
Orbán Viktor beszédét elmondta

Orbán Viktor beszédét elmondta

A magyar miniszterelnök szombaton délelőtt a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban tartott előadást. Nem hagyott kétséget afelől, hogy milyen országot akar Magyarországból.

 

 

 

 

 

 

Egy munkaalapú társadalmat akarunk szervezni, amely karakterét tekintve nem liberális természetű – szögezte le, hozzáfűzve, szakítani kell a liberális társadalomszervezés elveivel. Az az új állam, amit Magyarországon építünk, az illiberális, nem liberális állam.

 

Hogy ezt valamivel alátámassza, elmondta, hogy egy elemző szerint az amerikai puha hatalom ereje hanyatlik, a liberális értékek ma a korrupciót, a szexet és az erőszakot testesítik meg.

 

Nem kímélte a nyugat-európai államokat sem, úgy vélte, Magyarországnak meg kell találni az ott elfogadott dogmáktól és ideológiáktól való elszakadást, tőlük függetlenítve kell létrehozni azt az új magyar államot, amely képes arra, hogy a „mi közösségünket évtizedes távlatban versenyképessé tegye a nagy világversenyfutásban”, mert szerinte provincializmus a Nyugat másolása, amin túl kell lépni, ez ugyanis "megöl bennünket". (Az onnan érkező pénz meg életben tart minket. – szerk.)

 

Hogy milyen lesz az új magyar állam, arra is megkaptuk a feleletet: olyan rendszer, amely nem nyugati, nem liberális demokrácia, talán még demokrácia sem, és mégis sikeres, mint például Szingapúr, Kína, India, Törökország, vagy éppen Oroszország.

 

A miniszterelnök szerint a magyarországi civil világban „nem civilekkel állunk szemben”, hanem külföldi érdekkörök által fizetett politikai aktivistákkal. Úgy fogalmazott, éppen ezért nagyon helyes, hogy felállt a magyar parlamentben egy olyan bizottság, amely a külföldi befolyásszerzésnek a folyamatos figyelésével, nyilvántartásával és nyilvánosságra hozatalával foglalkozik. (A magyar kormánynak és különböző alapítványoknak a határon túli magyaroknak juttatott támogatásáról nem ejtett szót. – szerk.)

 

Kijelentette: határozottan ellenzi azt az európai politikát, amely elfogadja és támogatja a bevándorlást. Ezt határozottan, világosan és szelíden ki kell mondani - mondta, hozzátéve: ezt még nem tudta európai állásponttá tenni, mert mindig leszavazzák.

A bevándorlás támogatása helyett szerinte az okos politika az lenne, ha a munkaképes, de jelenleg megfelelő képzettséggel nem rendelkező népcsoportokat segítenék. El fog jönni az az idő, hogy kérdésessé válik a nemzetállamok etnikai alapja. Ezt akarjuk? - tette fel a kérdést.

(A vendégek s a jövevények akkora hasznot hajtanak, hogy méltán állhatnak a királyi méltóság hatodik helyén. Hiszen kezdetben úgy növekedett a római birodalom, úgy magasztaltattak fel és lettek dicsőségessé a római királyok, hogy sok nemes és bölcs áradt hozzájuk különb-különb tájakról. Róma bizony még ma is szolga volna, ha Aeneas sarjai nem teszik szabaddá. Mert amiként különb-különb tájakról és tartományokból jönnek a vendégek, úgy különb-különb nyelvet és szokást, különb-különb példát és fegyvert hoznak magukkal, s mindez az országot díszíti, az udvar fényét emeli, s a külföldieket a pöffeszkedéstől elrettenti. Mert az egy nyelvű és egy szokású ország gyenge és esendő. Ennélfogva megparancsolom neked, fiam, hogy a jövevényeket jóakaratúan gyámolítsad és becsben tartsad, hogy nálad szívesebben tartózkodjanak, mintsem másutt lakjanak. Ha pedig le akarnád rombolni, amit építettem, vagy szét szórni, amit összegyűjtöttem, kétségkívül igen nagy kárt szenvedne országod. – Szent István király intelmei Imre herceghez VI. fejezet -szerk.)

 

Az ellenzéki pártok vérmérséklettől függően értékelték a miniszterelnök romániai beszédét:

“A liberális internacionálé egykori alelnöke ma eltemette a liberális államot (…) Orbán Viktor miniszterelnök mai beszédével azonban nem a liberális demokráciának áldozott le, hanem magának a demokráciának.” – írja az Együtt-PM közleményében.  

Véleményük szerint az állam már nem minden magyar állama, nem mindenkit képvisel, csak a kedvezményezettek szűk körét: azokat, akik földet, trafikot, megrendelést, állást kapnak, és a demokratikus igazságszolgáltatásnak is leáldozott.

Az LMP elnöke, Schiffer András így értékelt:

Orbán Viktor egész hatalomgyakorlását a cinizmus tartja össze, ami leginkább abban érhető tetten, ahogy “gátlás nélkül” kihasználja, hogy a magyar társadalom “szolidaritáshiányos”.

Hozzátette: ezek után pedig a cinizmust ostorozni “meglehetősen sajátos”. Ez leginkább egy lélekbúvárnak okozna feladatokat, és nem egy politikai elemzőnek – fogalmazott.

„Amikor a liberális demokráciát, illetve a 89 utáni magyar fejlődés tehertételeit ostorozza Orbán Viktor, talán lehetne néhány szava arra, hogy az ultraliberális Fidesz 1989 után mennyiben támogatta a nyakló nélküli privatizációt.”

A Liberálisok szerint

“Megtagadta mindazt, amiért egykoron harcba szállt és politikai szerepet vállalt, megtagadta egykori önmagát. Egyértelművé tette: vagy ő vagy mi, szabadságszerető emberek.” Hozzátették: ebből nem kérnek, Magyarországnak szabadság, függetlenség, piacgazdaság kell, mert csak így lesz helyünk az Európai Unióban.

Az MSZP elnöke, Tóbiás József élesen fogalmazott:

„a miniszterelnök tusnádfürdői beszédével kilépett az európai és a magyar polgári demokráciák értékrendszeréből.

Közjogilag még van az országnak miniszterelnöke és kormánya, de az értékeket tekintve nemcsak a szocialistákkal szakított a kormányfő ezzel a beszédével, hanem a liberálisokkal, a konzervatívokkal és mindenki mással, aki a demokrácia értékrendszerében keresi a megoldásokat.”

Kemény szavakat használt a Demokratikus Koalíció politikusa, Kerék-Bárczy Szabolcs:

„Orbán Viktor miniszterelnök szombati tusványosi beszédében lényegében azt hirdette meg, hogy a szabadságra épülő demokráciával szemben egy fasiszta, szabadságot lebontó államszervezés a követendő példa. A miniszterelnök sajnos vagy elmeháborodott, és/vagy hazaáruló. Agyrém, hogy Orbán Viktor Magyarország számára többek között Oroszországot és Kínát állította követendő példának, “mert azok hatékonyan szervezik meg az államukat”.

 

A DK ezért azon az állásponton van, hogy Magyarországon ébernek kell lennie minden demokratának, fel kell készülnie a társadalmi, állampolgári ellenállásra. Úgy folytatta: bármi megtörténhet, hiszen a magyar miniszterelnök készen áll arra, hogy lángra lobbantsa nemcsak Magyarországot, hanem Közép-Európát és az egész demokratikus nyugatot.

 

Forrás: facebook/mti

Fotó: facebook

Utoljára frissítve: 2014-07-27 16:31:12

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre....
Bővebben >>