. Ma Emma napja van.
Nem tartotta közlésre érdemesnek az Orbán interjút a német magazin
2014-11-16 12:55:29
Nem tartotta közlésre érdemesnek az Orbán interjút a német magazin

Nem tartotta közlésre érdemesnek az Orbán interjút a német magazin

Rossz néven vette a magyar kormányfő és környezete, hogy az előzetes ígérettel ellentétben a bajor miniszterelnökkel, Horst Seehoferrel adott közös interjúját „csak” a Die Welt konzervatív német napilap online kiadása hozta le, annak nyomtatott változata mégsem jelent meg az újság vasárnapi magazinjában, a Welt am Sonntagban.

 

 

 

 

 

Az elégedetlenség hangjai eljutottak a volt bajor miniszterelnökhöz, a CSU tiszteletbeli elnökéhez, Edmund Stoiberthez,  aki a magyar fél felháborodásáról tájékoztatta a Die Weltet kiadó Axel Springer vezetőjét Mathias Döpfnert – írja a hvg.hu az  Oberbayerisches Volksblatt online-ra hivatkozva. Stoibert erről a lépéséről tájékoztatta a párt elnökségét annak esetleges politikai következményei miatt. Seehofer sajtósa cáfolta, hogy Stoibert bármiféle közvetítésre kérték volna fel.

 

Habár Orbánék egyenesen cenzúráról beszélnek, mindössze annyi történt, hogy az interjú állítólag nem tetszett a külön stáb által készített magazin szerkesztőinek, így végül ők ezt nem kérték – írja a már hivatkozott regionális lap, az Oberbayerisches Volksblatt online kiadása.

 

Havasi Bertalan a Miniszterelnök Sajtóiroda vezetője az MTI-nek vasárnap közleményt küldött, melyben kifejtette:

A német újság - amely a Die Welt című német konzervatív lap vasárnapi kiadása - november 6-án készített párhuzamos interjút Münchenben Orbán Viktor magyar és Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel, a beszélgetés - a szerkesztőség által leírt, átküldött - szövegét mindkét fél áttekintette és jóváhagyta.

 

Másnap azonban a Welt szerkesztősége – folytatta – a magyar nagykövetségen keresztül felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy még három kérdésre külön, írásban, sürgősen válaszoljon, mert ha nem, akkor egyáltalán nem jelentetik meg a párhuzamos interjút. Havasi Bertalan hozzátette: a szerkesztőség szerint a magyar miniszterelnök "túl jól szerepelt" - ez szó szerint elhangzott részükről.

 

A tájékoztatás szerint a három kérdés az volt, hogy miért üt meg Orbán Viktor és pártja antieurópai hangokat, miért törekszik ma egy tekintélyelvű/autoriter demokráciára, amelyben nehéz dolguk van a kritikusoknak és az eltérő véleményeknek, és miért bocsátották el Magyarországon kellemetlen újságírók százait, és hoztak létre egy hatalmas médiafelügyeletet.

 

"Bár a kérdéseknek álcázott hamis vádaskodások könnyedén cáfolhatók lettek volna, a Miniszterelnökség arra az álláspontra helyezkedett, hogy ez az eljárás egy olyan jellegű és mértékű nyomásgyakorlás, ami diplomáciailag, sajtóetikailag elfogadhatatlan, tehát teljesíthetetlen" - olvasható a közleményben.

 

Kizárólag emiatt a megalázó, szakmaiatlan, etikátlan szerkesztőségi magatartás miatt történtek egyeztetések november 7-én és 8-án a bajor partnerekkel és az érintett sajtószervezetekkel, aminek eredményeként legalább online felületen megjelenhetett a közös magyar-bajor miniszterelnöki interjú - zárta kommünikéjét a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

 

Van annak némi bája, hogy a miniszterelnököt a sajtó munkatársaitól gyakran saját testével védelmező, őket minden erővel távoltartó Havasi Bertalan most sajtóetikából oktatja a német lap szerkesztőségének munkatársait.

 

 

Forrás: hvg.hu, mti 

Utoljára frissítve: 2014-11-16 13:24:51

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Bal...
Bővebben >>