. Ma Márk napja van.
Mire figyeljünk az április 6-i választáson?
2014-04-05 14:38:46
Mire figyeljünk az április 6-i választáson?

Mire figyeljünk az április 6-i választáson?

Dr. Tóth Zoltán választási szakértő volt a vendége az ATV Egyenes beszéd c. műsorának és elmondta, mik azok a legfontosabb dolgok, amire figyelnünk kell a vasárnapi parlamenti választáson.

 

 

 

 

 

 

 

Emellett persze egyéb más dolgokról is szó esett, többek között arról, hogy a választási iroda honlapján egy nap alatt 25 ezren szerettek volna átjelentkezni másik lakóhelyre. A szakértő szerint a jelenleg érvényben lévő törvény szerint ennek olyan értelemben nincs jelentősége, hogy megváltoztatja, hogy kire szavazok egyéni listán, mert bárhova jelentkezek is át, az egyéni jelöltek közül csak arra adhatom a voksomat, aki az eredeti lakóhelyemen került fel a választási listára.

 

Lehet jelentősége a határontúli magyarok szavazása tekintetében, akik magyarországi lakhely híján csak pártlistára szavazhatnak, ellenben lakcímkártya birtokában már egyéni képviselőjelöltre is. Ebben azonban senki nem lehet teljesen bizonyos, hogy a voksturizmusnak ez a lényege, mert a statisztikai adatok ezt elfedik, de elvileg lehetséges. 

 

Az egyes választókerületekbe történő tömeges átjelentkezés okozhat hatalmas torlódásokat, különösen akkor, ha ezek az emberek a szavazóhelyiség zárása előtt egy órával jelennek meg. Volt erre példa az elmúlt parlamenti választásokon is, de hasonló esetek külföldön is előfordulnak.

 

Tóth Zoltán elmondta, hogy a választások az elmúlt 25 évben az előkészítés szempontjából teljes nyugalomban teltek, most, ahogy a választási bizottságok tájékoztatóit járja, azt tapasztalja, hogy mindenki ideges és feszült, a jegyzők, akik az eligazításokat tartják, sokszor egymásnak ellentmondó információkat adnak, így senki nem tudja igazán, mikor mit kell tenni.

 

Nem könnyíti meg a helyzetet, hogy az új választási törvényt, amit még nem is használtak, már 225 pontban változatták meg.

 

A lebonyolításba beiktatott mesterséges akadálynak tartja azt az apparátusi megjegyzést, miszerint a napközben felmerülő problémákról nem lehet jegyzőkönyvet felvenni, mert a cél, hogy a polgárok minél előbb, minél gördülékenyebben leszavazhassanak, a szavazóbizottság pedig ne tanácskozzon, tegye azt meg este 19.00 óra után. Csak akkor már ki emlékszik pontosan, hogy mi volt a kifogás vagy a gond reggel 6 óra 5 perckor?

 

Mi a választópolgár feladata, mielőtt elmegy a voksát leadni?

 

1. Nézze meg a választási értesítőn, hogy helyileg hova kell menni, mert a választókerületek átrajzolásával nem biztos, hogy az eddig megszokott intézményben jelölték ki a szavazóhelyiséget.

 

2. Ha új típusú plasztik személyi igazolványa van, akkor azt is és a lakcímkártyát is vigye magával. Ha még a régi személyi igazolványa van érvényben, amiben benne van a lakcíme is, akkor az is elfogadott. Minden személyi okmány elfogadott, amiből egyértelműen beazonosítható a választó személye és lakcíme.

 

3. Vigyünk magunkkal tollat.

 

4. A szavazólapok átvételekor nézzük meg, hogy a bal felső sarokban, ahol a p.h. betűk vannak, ott van-e a pecsét? Amennyiben nincs, kérjük, ha nem ott van, hanem máshol, akkor kérjünk új szavazólapot, mert csak a bal felső sarokba tett pecséttel érvényes a szavazólap.

 

5. Az X-et vagy a +-et egyértelműen kell beírni, kilóghat a körből, de igyekezzünk azon belül maradni.

 

 

Két szavazólapot kapunk, egyiken a pártlistára, másikon a választókerületünk egyéni országgyűlési képviselőjelöltjére adhatjuk le voksunkat. Éljünk állampolgári jogunkkal, és minél többen menjünk el választani.

 

 

 

-efzsé-

 

Utoljára frissítve: 2014-04-05 14:40:01

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tű...
Bővebben >>