. Ma Gedeon napja van.
Mérföldkőhöz érkezett Európa a terrorelhárításban
2015-01-07 20:57:40
Mérföldkőhöz érkezett Európa a terrorelhárításban

Mérföldkőhöz érkezett Európa a terrorelhárításban

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő véleménye szerint, ahogyan 2001. szeptember 11-e megváltoztatta az Egyesült Államokat belbiztonsági és terrorbiztonsági szempontból, ugyanúgy megváltozik a mai nappal Európa is.

 

 

 

 

 

 

 

Valamennyi média tudósított a párizsi rettenetes terrorcselekményről, amelyet három állig felfegyverzett férfi követett el, és lemészárolták a Charlie Hebdo szatirikus újság szerkesztőségének 12 tagját, kegyetlenül kivégezték a megsebesített, járdán fekvő rendőrt, majd beszálltak a gépkocsijukba és elhajtottak. Egész Franciaországban a legmagasabb fokozatra emelték a biztonsági intézkedéseket, és teljes erővel az elkövetőket keresik.

 

Egy korábbi interjúban Cseri Ferenc egykori hírszerző szerint a veszély nem múlt el, a veszély ott van mindenhol és nem lehet tudni, hogy hol fog kirobbanni újra és újra, hiszen nem tudni, kik voltak az elkövetők, csak annyit, hogy profik voltak. Az egész lövöldözés mindössze öt percig tartott, éppen pont akkor volt szerkesztőségi ülés, mindenki egy helyen volt, a hírszerző szerint nem kizárt egy belső informátor sem.

 

Hasonlóan vélekedik Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő, aki az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége volt. Elmondása szerint ezek a fegyveresek a képek alapján háborúban edződött gyalogos katonák, akiket arra képeztek ki, hogy hogyan öljenek meg fegyvertelen civileket. A felszerelésük és az öltözetük is erre utal.

 

Senkinek nem volt és nem lett volna velük szemben esélye, pontosan tudták, hogy a szerkesztőség épületét őrző rendőröknek csak marokfegyvereik vannak, ők AK-47-esekkel voltak felszerelkezve, a mozgásuk alapján golyóálló mellényben voltak.

 

Ilyen tudásra, amivel ezek a támadók rendelkeztek, háborús övezetben 6-8 hónap alatt szert lehet tenni, és ahogyan a tudósításokból kiderül, Európából legkevesebb 15 ezer zsoldos vett részt a közelmúlt háborúiban, és harcol még most is Szíriában.

 

Egyetértett Tarjányi az egykori hírszerzővel abban is, hogy Párizs utcáira rászabadult a terror és ez mindent meg fog változtatni. Franciaország a terror kiemelkedő színhelyévé vált, ezt láthattuk az elmúlt egy hónapban is, amikor három merényletet követtek el közvetlenül karácsony előtt különböző francia városokban.

 

Rendkívül veszélyes, hogy a terrorszervezetek visszatértek az egyszerű módszerekhez: ülj be egy kisbuszba és hajts a gyalogosok közé. Vegyél egy kést, és válogatás nélkül szurkálj embereket. Nem fordítanak annyi időt és energiát a kiképzésükre, hogy valaki utasszállító pilótaként lehessen bevethető. Csak egyszerűen. És ez ellen nagyon nehéz, szinte lehetetlen védekezni.

 

Tarjányi Péter szerint vissza kell térni a régi titkosszolgálati módszerekhez, beépülni ezekbe a szervezetekbe, viszont ügynököket juttatni ezekbe a csoportokba úgy, hogy ott kiállják a próbát, és ép ésszel túl is éljék azt, valamint információt is tudjanak kijuttatni, ez nagyon nehéz feladat. Ezeknek a terroristáknak az élet sokkal nehezebb, mint a halál. Könnyebben választják az utóbbit, mint az előbbit, erre képezik őket.

 

Óriási változások lesznek egész Európában a migráció, a terrorelhárítás területén. Látható, hogy Nyugat-Európában van egy réteg, akik nem akarnak beilleszkedni, szélsőségesek, iskolázatlanok, és ezzel a tömeggel Németország, Franciaország, Svédország vagy éppen Nagy-Britannia szemmel láthatóan egyelőre nem tud mit kezdeni.

 

 

 

Forrás: atv

 

 

Utoljára frissítve: 2015-01-07 21:06:03

További híreink
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben
Novák Katalin utódját máris hazugságon kapták
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata – fogalmazott a Hvg36...
2024-03-02 16:17:20, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmel...
Bővebben >>