. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Menekítik az országok állampolgáraikat Líbiából
2014-08-01 12:39:11
Menekítik az országok állampolgáraikat Líbiából

Menekítik az országok állampolgáraikat Líbiából

Az észak-afrikai országban az elmúlt hetekben kirobbant újabb fegyveres összecsapások kiterjedése miatt egyre több ország dönt úgy, hogy evakuálja állampolgárait.






 

Az olajban gazdag Líbiában Moammer Kadhafi korábbi vezető 2011-es bukása óta kaotikus állapotok uralkodnak, a kormány nem képes ellenőrzése alá vonni az országot, illetve lefegyverezni a forradalom óta szabadon garázdálkodó fegyveres csoportokat.

 

A most kirobbant harcokban eddig mintegy százan vesztették életüket, és négyszázan sebesültek meg. A líbiai főváros déli része gyakorlatilag csatatérré vált. Sokan attól tartanak, hogy az összetűzések még a 2011-es polgárháborúnál is véresebb erőszakba torkollnak.

 

Tripoliban és Bengáziban már hetek óta tart az összetűzés a félkatonai fegyveres egységek között, a főváros nemzetközi repülőtere zárva van, birtoklásáért több mint két hete ádáz harc folyik, az ország többi légikikötője korlátozottan használható, ám nem biztonságos.

 

Az országok egymás után szólítják fel állampolgáraikat, hogy hagyják el Líbiát, illetve egyre több külképviselet zár be.

 

Nagy-Britannia, Németország, Egyiptom Hollandia, Belgium, Spanyolország és Törökország az elmúlt hét végén hívta fel állampolgárait, hogy azonnal utazzanak el az országból – adta hírül az AFP.

 

Az Egyesült Államok már kiürítette nagykövetségét, miután reálissá vált annak lehetősége, hogy a líbiai kormányhoz hű fegyveres erők és a felkelők közötti konfliktus kiéleződik. Hasonlóképpen tett Spanyolország Németország, Kanada is.

 

Franciaország kedden kezdte meg állampolgárai hazautaztatását, a kevesebb mint száz francia állampolgár hajón hagyta el az országot, az evakuálás még aznap be is fejeződött.

 

Görögország ugyancsak hajót küld líbiai diplomáciai képviseletének és körülbelül kétszáz állampolgárának kimenekítésére.

 

 

Átmenetileg Tunéziába helyezte át Líbiába delegált diplomáciai képviseletét az Európai Unió - jelentette be Michael Mann, az Európai Külügyi Szolgálat szóvivője csütörtökön Brüsszelben. Hozzátette, hogy munkatársaik visszatérnek állomáshelyükre, amint a biztonsági helyzet ezt lehetővé teszi.

 

Matteo Renzi olasz kormányfő ugyanakkor csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy országa nagykövetségének tagjai továbbra is Líbiában maradnak. Az EU soros elnökségét ellátó Olaszország kormányfője úgy vélekedett: az európaiak számára lényeges, hogy Líbiában maradjanak, amennyiben továbbra is szerepet akarnak játszani a világpolitika történéseiben. 

 

A nyugat-balkáni országok, Horvátország, Bosznia-Hercegovina és Szerbia is evakuálja állampolgárait.

 

A Fena hírügynökség tudomása szerint Líbiában jelenleg kb. háromszáz boszniai állampolgár tartózkodik, közülük negyvenen hétfőn már elindultak Tunézia felé. A többiek kijuttatása is folyamatos, először Tuniszba mennek, és onnan Boszniába.

 

Az észak-afrikai országban jelenleg közel száz szerb állampolgár dolgozik nemzetközi cégeknél és egészségügyi intézményekben, egy részük már elhagyta az országot, írja a belgrádi Novosti.

 

A belgrádi Külügyminisztérium nem tudja pontosan megmondani a még kint tartózkodó állampolgárai számát, mivel sokan még akkor elhagyták Tripolit, amikor üzemelt a Metiga repülőtér. A szerb külügyminiszter Ivica Dacsics azt kérte minden kint tartózkodó állampolgáruktól, hogy minél előbb hagyják el az országot.

 

Horvátország az EU többi tagországához hasonlóan szintén bezárta külképviseletét és gondoskodik az állampolgárok hazajuttatásáról. Eddig az ország különböző területeiről harminc főt evakuáltak nemzetközi szervezetek segítségével.

„Mindenkinek azt ajánljuk, hogy hagyják el az országot, akkor is, ha a vállalatuk továbbra is üzemel. Mindenkinek segítünk, ha felvette a kapcsolatot a követséggel, hogy megszervezzük a hazajutásukat.” –mondta a horvát külügyminisztérium munkatársa.

A legbiztosabb szárazföldi lehetőség az ország elhagyására Tunézián keresztül lehetséges.

 

Az egymással harcoló felek egynapos fegyverszünetet tartottak, hogy lehetőség legyen eloltani azt a hatalmas tüzet, ami Tripoliban a repülőtér mellett egy üzemanyagraktárban keletkezett.

 

Egy bosnyák férfi, aki az Elpco gyár igazgatójaként dolgozott Tripoliban elmesélte, hogy kezdetben csak egy-egy puskalövés volt, ám az utóbbi időben már nehézfegyvereket is bevetettek. Az élet teljesen leállt Líbia fővárosában, senki nem volt az utcákon. A rablások mindennaposak voltak. Minden esetleges vásárló „potenciális” célpont volt, ahogy elővette a pénztárcáját, már el is kobozták tőle. Nem működött a rendőrség, nem volt senki, aki megvédett volna minket. – mondta az igazgató már biztonságban. 

 



Forrás: AFP, Fena, Anadolija

Fotó: AFP

Utoljára frissítve: 2014-08-01 12:41:46

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tű...
Bővebben >>