. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Meglehetősen rosszul állunk átlagkereset tekintetében
2015-07-04 17:24:30
Meglehetősen rosszul állunk átlagkereset tekintetében

Meglehetősen rosszul állunk átlagkereset tekintetében

Ha a bérekről beszélünk, nem a fejlett, nyugati országokhoz képest, hanem a környező országokhoz képest is nehéz helyzetben vannak a magyarországi munkavállalók.





A Mazars adótanácsadó cég adatai szerint Magyarország a szomszéd államok, Görögország, Oroszország, Ukrajna, valamennyi volt jugoszláv utódállam, valamint a Baltikum államainak és Albánia összehasonlításában nem mutat könnyű megélhetési lehetőségeket. Különösen akkor érezhetjük ezt, ha összevetjük az átlagkeresetekre vonatkozó adatokat – olvasható a pénzcentrum.hu cikkében.  

Az ausztriai bruttó 2 633 eurós (828 ezer forint) átlagkeresettel szemben nálunk ez mindössze 830 euró, ami mostani árfolyamon számolva 260 ezer forint (Ez a Mazars adata, azt azért tegyük hozzá, hogy a KSH június közepén megjelent adatsorában a teljes munkaidőben alkalmazásban állókra vonatkozóan még kisebb összeg, bruttó 241 600 forint szerepel, mint magyar átlagkereset. Az árfolyamkülönbségek a számítás időpontjában is eltérő összegeket eredményezhetnek.)

 

Nem Magyarországon a legalacsonyabbak a fizetések, kevesebbet keresnek a macedóniai munkavállalók, átlagosan bruttó 517 eurót, azaz 163 ezer forintot. Az albánok havi átlagkeresete 400 euró, 126 ezer forint. A legrosszabb helyzetben az ukrán munkavállalók vannak, ők átlagosan 267 eurót, azaz adózás nélkül 84 ezer forintot vihetnek haza.

 

Az összehasonlító táblázatot itt nézheti meg. 

 

Figyelembe kell azonban azt is venni, hogy az adott bruttó fizetésből menyi adó jön le, ami nyilván árnyalja a képet, ahogyan az is, hogy az árak hogyan viszonyulnak a bérekhez az adott országban.


Országonként óriási különbségek vannak a minimálbérek és az átlagkeresetek között is. Oroszországban például az átlagkereset majdnem tízszerese a minimálbérnek. Az ukrán minimálbér csupán 41 euró, azaz 13 ezer forint. Ennek több mint hatszorosa az átlagkereset, 267 euró. 

Ausztriában a legkisebb a különbség a minimálbér és az átlagkeresetek között, mindössze 945 euró. A minimálbér majdnem 548 ezer forintnyi euró. Az összehasonlítás sokkoló. A magyar minimálbér körülbelül 438 ezer forinttal kevesebb(!) ennél. Magyarországon majdnem másfélszer akkora az átlagkereset, mint a minimálbér.

 

Politikusainktól erről a témáról egyetlen szó sem hangzik el. Nem tudjuk, létezik-e egyáltalán olyan felzárkóztatási terv, ami belátható időn belül a lakosság jövedelmi viszonyait az európai átlag, de legalábbis a környező országok felé mozdítaná el. 

Utoljára frissítve: 2015-07-04 17:25:44

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csap...
Bővebben >>