. Ma Béla napja van.
Meggyilkolták az orosz ellenzéki politikust
2015-02-28 20:09:43
Meggyilkolták az orosz ellenzéki politikust

Meggyilkolták az orosz ellenzéki politikust

Boris Nyemcovot, az orosz ellenzék karizmatikus politikusát, Vlagyimir Putyin elnök éles kritikusát a Kreml közelében, a Bolsoj Moszkvorecki-hídon, ahol ukrán modell barátnőjével hazafelé sétált, nem sokkal éjfél után több lövéssel ismeretlen tettesek meggyilkolták.

 

 

 

 

 

 

Nyemcov halála egy nappal a tervezett kormányellenes tüntetés előtt történt, a cselekedet óriási felháborodást váltott ki az ellenzék körében, akik gyilkos merénylet elkövetésével vádolják a Kremlt.

 

Putyin részvétét fejezte ki, a halálesetet pedig provokációnak nevezte. Szóvivője azt mondta, hogy az elnök kijelentette „ez egy kegyetlen gyilkosság, minden arra mutat, hogy professzinális bűntény, és provokáció”

 

Az 55 éves Nyemcov aki korábban miniszterelnök-helyettes is volt, egy vizsgálaton dolgozott, amelyik bizonyítékokat mutatott volna be Oroszország közvetlen szerepvállalásáról a szeparatisták kelet-ukrajnai lázadásában.


Ukrajna és a Nyugat azzal vádolja Oroszországot, hogy fegyverekkel támogatja a lázadó csapatokat. Moszkva tagadja a vádakat. 

 

Nyemcov kritizálta a kormány eredménytelenségét, a korrupció terjedését és a Kreml Ukrajna politikáját, valamint a feszült viszonyt Oroszország és a Nyugat között, amely olyan mértéket öltött, mint a hidegháború óta még soha.

 

A „Sobesednik” nevű újságnak egy hónappal ezelőtt adott interjújában Nyemcov azt nyilatkozta, hogy 86 éves édesanyja fél attól, hogy a fiát Putyin megöleti. A kérdésre, hogy neki magának van-e ilyen félelme, azt válaszolta: „Ha lenne, nem lennék egy ellenzéki párt vezére.”

 

Halála előtt néhány órával az Echo Moskva rádióban kritizálta élesen Putyint Oroszország „őrült, agresszív, halálos” politikájáért az Ukrajna elleni háborúban.

„Az országnak politikai reformokra van szüksége – mondta Nyemcov az adásban. – Amikor a hatalom egy ember kezében összpontosul, és az az ember hozza a szabályokat, az teljes katasztrófához vezet.”

Petro Poroshenko ukrán elnök Nyemcovot személyes barátjának nevezte és „hídnak” a két ország között. Facebook profiljára azt írta, reméli, hogy a gyilkosok megkapják büntetésüket.

 

Vadim Prohorov, a meggyilkolt orosz politikus ügyvédje azt mondta a rendőrségen, hogy Nyemcov több fenyegetést is kapott a közösségi portálokon, de a hatóságok nem tettek semmilyen lépést a védelme érdekében.

 

 

A moszkvaiak már éjszaka virágokat és mécseseket vittek a gyilkosság helyszínére. Pártállástól függetlenül mindenkit megdöbbentett az eset. A gyilkosság sokkolta a kijevieket is, egy férfi „Putyin megölte a barátunkat” táblával állt az orosz nagykövetség előtt, ahova sokan érkeztek virágokkal, gyertyákkal. Egyértelműen Putyint tartják felelősnek. ”Putyin rettegésben akarja tartani mindazokat, akik máshogy gondolkoznak.”-mondta egy kijevi lakos.

 

Megdöbbenéssel fogadta az ellenzéki politikus meggyilkolásának hírét Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök is. Barack Obama amerikai elnök felszólította az orosz kormányt, hogy „gyors, független és átlátható” vizsgálatot folytasson le, és az elkövetőket állítsák bíróság elé. Obama Nyemcovot az orosz emberek jogainak „fáradhatatlan szószólójának” nevezte.

 

A hat ellenzéki párt képviselői délután közös főhajtással emlékeztek meg a budapesti orosz nagykövetség előtt Borisz Nyemcovról. A rendezvényen valamennyi párt képviselője megdöbbenésének adott hangot, részvétét fejezte ki a meggyilkolt orosz politikus családjának, politikai követőinek.

 

Hangsúlyozták, hogy az orosz ellenzék, és világszerte valamennyi demokratikus ellenzéki erő számára nagy veszteséget jelent a példaképnek tekinthető Borisz Nyemcov halála. A Jobbik nem vett részt a megemlékezésen.

 

                                           ( Fotó: mti)

 

Több párt képviselője is felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy reagáljon a Moszkvában történtekre.

 

 

Forrás: Anadolija, AFP, MTI

Utoljára frissítve: 2015-02-28 20:23:18

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik,...
Bővebben >>