. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Március 1-től változik a szociális ellátás
2015-01-25 13:40:56
Március 1-től változik a szociális ellátás

Március 1-től változik a szociális ellátás

Jelentősen megváltoztatta a kormány a szociális támogatások rendszerét: egyes feladatok a hozzájuk rendelt állami forrásokkal átkerültek a kormányhivatalokhoz, mások maradtak az önkormányzatoknál.

 

 

 

 

 

 

 

 

A szociális törvény csak a kötelező ellátásokra vonatkozó szabályokat tartalmazza majd.

Ebbe a körbe tartozik

- az időskorúak járadéka

-a foglalkoztatást helyettesítő támogatás

-az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás

-az ápolási díj

-az alanyi és normatív közgyógyellátás

-az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság.

 

A korábban kötelező ellátások közül megszűnik a rendszeres szociális segély, kikerül a lakásfenntartási támogatás és az adósságkezelési szolgáltatás. Az óvodáztatási támogatás 2015. szeptember 1-jétől szűnik meg.

 

A kötelező segélyek körén kívül további ellátások nyújtásáról és a jogosultsági feltételekről az önkormányzatok szabadon dönthetnek. Kispest Önkormányzatának is módosítania kell szociális ellátási formáit és ehhez kapcsolódóan a helyi támogatási rendeletét.

 A különböző ellátási formáktól függően közel 6 ezer kispestit érintenek azok az alapvető kormányzati változások, amelyek miatt a kerület szociális segélyezését most át kell alakítani – mondta Gajda Péter polgármester. Egyes feladatok – például a regisztrált munkanélkülieket érintő ellátások (foglalkoztatást helyettesítő támogatás) – a hozzárendelt állami forrásokkal együtt átkerültek a kormányhivatalhoz, míg mások az önkormányzatnál maradtak. A készülő 2015-ös költségvetésben 120-130 millió forintot terveztek pénzbeli szociális támogatásra. Hogy ez elegendő lesz-e, és hogy a szűkülő forrásokat miként sikerül pótolni, csak a támogatási rendszer végleges kialakítása után derül ki. Mindenesetre arra kell törekednie az önkormányzatnak, hogy továbbra is segíteni tudjon a nehéz sorban élő kispestieknek – tette hozzá a polgármester. 

Az Önkormányzatnál megalakult munkacsoportot, amely az előállt helyzet kezelésére igyekszik forrást és megoldást kidolgozni, Vinczek György alpolgármester vezeti, munkáját segíti Kertész Csaba alpolgármester, Bogó Tünde és Varga Attila önkormányzati képviselők.

 

A változások nemcsak az önkormányzatot állítják komoly gondok elé, hanem a kispestieket is, hiszen az eddig megszokottól eltérő lesz a szociális támogatások rendszere és szóhasználata is, ami kezdetben egészen biztosan számos félreértést fog okozni.

 

Az eddig alanyi jogon járó ápolási díjra például ezek után már nem jogosultak, azt az önkormányzat adja, de hogy kit és milyen feltételek mellett támogat az önkormányzat, azt a képviselő-testület dönti majd el. Nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy aki eddig alanyi jogon kapta a méltányossági ápolási díjat, abba beleszámított az egészségbiztosítás is. Március 1-vel ez is megszűnik, az egészségbiztosítási díjat, a havi 6.810.-Ft-ot a magánszemélynek be kell fizetni. Ez Kispesten 140 családot érint, itt kapott ápoló családtag havi 23.600.-Ft ápolási díjat.

 

Az alpolgármester elmondta azt is, hogy a komoly leckét kapott az önkormányzat, mert a megfogyatkozott keretből el kell döntenie, hogy a rossz szociális helyzetben élők közül kiket támogat elsősorban.

 

A tárgyalások után az már látható, hogy elsődleges lesz a lakhatás támogatása és a krízishelyzetben lévők megsegítése. Várhatóan megmaradnak, csak más elnevezéssel, a megszokott támogatási formák is pl. a közgyógyellátás helyett a gyógyszertámogatás, az azonban már látszik, hogy az erőforrások alaposan átalakulnak. Azt pedig, hogy a rászorulók miként jutnak támogatáshoz, pályázati útján, vagy normatív módon, az még a későbbi egyeztetések függvénye.

 

Vinczek György alpolgármester az RTL Híradónak adott interjúban alternatív megoldásokat is javasolt az érintett kerületi polgároknak: kezdeményezzék munkanélküli regisztrálásukat, de azt is elmondta, hogy a bizottság vizsgálja a közmunkaprogram olyan irányú felhasználásának lehetőségét, hogy a hozzátartozóját ápoló munkája közmunkaként elszámolható legyen. 

 

Forrás: kispest.hu, hvg.hu, rtl.hu

Utoljára frissítve: 2015-01-25 13:41:31

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Bal...
Bővebben >>