. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Már halálos áldozata is van a Nyugat-Balkánt sújtó újabb áradásoknak
2014-09-13 22:06:08
Már halálos áldozata is van a Nyugat-Balkánt sújtó újabb áradásoknak

Már halálos áldozata is van a Nyugat-Balkánt sújtó újabb áradásoknak

Alig néhány hónappal a térségben levonuló hatalmas árvizek után, a szakadatlan esőzések miatt a folyók újra kiöntöttek medrükből, veszélyeztetve életeket, városokat, falvakat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szlovéniában a rendőrség megerősítette, hogy egy idős nő meghalt, egy személyt pedig eltűntként tartanak nyilván, őt valószínűleg a megáradt folyó sodorta el. A szlovén autóklub szolgálati gépkocsija hívásra menve lecsúszott az útról, és az autót a megáradt folyó magával ragadta. A kocsiban ketten ültek, de csak egy személyt találtak meg.

 

Az országban házak százai állnak víz alatt, sok település teljesen megközelíthetetlen.

 

Horvátországban Karlovacban a legkritikusabb a helyzet, a városban rendkívüli állapotot vezettek be, és evakuálják a lakosságot. A városban a folyók tetőzését este 10 órára várják, addig kellene több ezer embert kitelepíteni a veszélyeztetett területekről, ám a lakosság egy része ellenáll, nem akarják elhagyni otthonaikat.

„A városnak vannak egyes részei, amelyeket egyszerűen nem tudunk megvédeni, onnan a nőket, gyereket, időseket el kell költöztetni, mert példátlanul magas vízállásra számítanak a szakemberek, 50 cm-rel magasabbra, mint februárban volt, és akkor is több száz ház került víz alá”- mondta a város polgármestere.

A Korana folyó délután 5 órakor elérte eddigi legnagyobb magasságát, 832 cm-t.

 

                                       Mentik az embereket Karlovacban


A mentésben a civileken kívül a katonaság, a tűzoltóság is nagy erőkkel vesz részt. A magyar katasztrófavédelem 2000 homokzsákot küldött a veszélyeztetett területre.

 

Nem könnyebb a helyzet a többi folyó, az Una, a Glina, az Ilova és a Száva folyó mentén sem. Crncánál a Száva tetőzését 800 cm-en várják a közeli órákban.

 

 

A szakadatlan eső miatt Koprivnica és környéke országúton szinte megközelíthetetlen. A szlovén-horvát határon a Mura áradása miatt négy határátkelőt: Miljanát, Plavicsot, Mihanovics Dojt és Sveti Martint lezártak.   

 

Bosznia-Hercegovinában több száz ház áll víz alatt Gradiska és Prijedor környékén. Rendkívüli árvízvédelmi készültséget rendeltek el Prijedorban, Kozarski Dubicaban és Kostajnicában.

 

A Szana folyó szintje minden eddigi rekordot megdöntött, és tovább emelkedik a legsúlyosabb helyzetben lévő Prijedorban.

 

                                                Prijedor


Rekordmagasságot mérnek az Una és a Száva folyók boszniai szakaszán is. Egyelőre a katonaság és a tűzoltóság segítségével még tudják védeni a gátakat, itt még nem rendelték el a lakosság evakuálását.

 

 Forrás: Srna,Hina,Anadolia

Utoljára frissítve: 2014-09-13 22:12:12

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren n...
Bővebben >>