. Ma Auguszta napja van.
Mai magyar valóság – a paralimpiai botrányról
2015-05-17 17:09:08
Mai magyar valóság – a paralimpiai botrányról

Mai magyar valóság – a paralimpiai botrányról

Sok van, mi taszító az elmúlt évek történéseiben, de mindenen túlmegy, amikor fogyatékkal élő embertársainkat rövidítik meg milliókkal a Paralimpiai Bizottság ép, egészséges vezető tisztségviselői.






 

Az RTL Klub híradója számolt be elsőként arról, hogy a Paralimpiai Bizottság elnökének és a vezetés másik három tagja devizahitelének végtörlesztéséhez a pénzt a szövetség biztosította, mert Deutsch Tamás alelnök szerint a rájuk nehezedő stressz miatt „nem tudtak volna megfelelően a munkájukra koncentrálni, ha ez nem történik meg.”

 

Gömöri Zsolt elnök hárommillió forintot kapott erre a célra 2012-ben, abban az évben, amikor a kiváló olimpiai szereplésért 17,5 millió forint prémiumot is zsebre tehetett.

 

 

Időközben az elnök ezt a pénzt visszafizette, de minden lelkiismeret furdalás nélkül használja a több mint kilenc millió forint értékű személygépkocsit, amit szintén a szövetség vásárolt számára. Mellette még két tisztségviselő kapott kisebb értékű autót, az a felvetés azonban, hogy a legjobb paralimpiai sportolóknak is vegyenek kisautókat, lekerült a napirendről.

 

A parasport különleges dolog, hiszen rengeteg sérült embernek az egyetlen igazi célja, hogy sportolhasson, jó eredményeket érjen el, képviselhesse országát versenyeken - ez élteti őket, ez ad értelmet az életüknek. Mint az érintettek vallják, ezért kulcsfontosságú, hogy minél több parasportolni vágyó tudjon a sporttal foglalkozni, és ha alkalmas rá, élsportolói szinten is megkapja ehhez a szükséges támogatást.

 

 

A végtörlesztés ügyének napvilágra kerülése „kiverte a biztosítékot” a parasportolóknál, akik felháborodásuk és elégedetlenségük kifejezésére „házhoz” vitték petíciójukat, amelyben Gömöri és az elnökség lemondását követelik, és amihez a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége is csatlakozott. A Magyar Sport Házában a petíciót Sas Sándor paralimpikon erőemelő olvasta fel.

 

 

A Paralimpiai Szövetségnél uralkodó viszonyokat jól jellemezheti, hogy a petíció átadására több mint száz parasportoló jelezte részvételét, ám végül mégis csak tizenheten voltak, akik azt alá merték írni. Sokakat megfélemlítenek, az egyik parasportoló elmondta, azért is érzik megfélemlítve magukat, mert a riói kerettagok szerződésében benne van, engedély nélkül nem szabad nyilatkozniuk. Tudnak olyan esetről, hogy ezért vettek elő sportolót, mert megszegte.

 

Vannak, akik Gömöri számlájára írják a MOB-tól a riói felkészülésra kapott nagyon csekély támogatást is. Egymilliárd forintból mindössze 33 millió forint jut a parasportolóknak. Úgy tudják, azért csak ennyi, mert Borkai Zsolt MOB-elnöknek személyes problémái vannak Gömörivel.

 

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) csütörtöki közleményében jelezte, szolidaritását fejezi ki Magyarország paralimpiai bajnokaival, parasportolóival, akik az MPB elnökének és munkatársainak végtörlesztése kapcsán hangot adtak elégedetlenségüknek és segítséget kértek helyzetük rendezéséhez.

A MEOSZ “arra kéri a Magyar Olimpiai Bizottságot és a kormányt, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a sportolók nyugodt, rendezett körülmények között készülhessenek a versenyekre, biztosítsa az ehhez szükséges ösztöndíjakat, anyagi forrásokat. Teremtse meg mindazokat a feltételeket, amelyek között a hazánknak dicsőséget szerzett bajnokok, kiváló sportolók a jövőre esedékes riói olimpián, és a többi versenyen további kiemelkedő eredményeket érhetnek el.”

A Paralimpiai Bizottság elnöke korábban társadalmi munkában látta el feladatát, Gömöri Zsolt az első, aki ezt főállásban teszi. Mint az RTL Klub híradójából megtudtuk, ezt „pozíciójához képest ’szerény’ fizetésért” teszi. Ez volt a válasza Danyi Gyöngyi paralimpiai ezüstérmes vívó megjegyzésére, aki azt mondta, hogy nem ért egyet azzal, hogy az elnök ennyi pénzt kap, amikor a sportolók megélhetési gondokkal küszködnek. „Azért kérlek téged számon, hogy miért a saját jólétedre fordítottad azt a pénzt, a mi pénzünket?”- kérdezte a sportolónő.

 

Gömöri ekkor érvelt az ő „szerény” fizetésével, ami 2012-ben 8,4 millió forint + 17,5 millió forint jutalom, 2013-ban 9,9 millió forint, 2014-ben 12,6 millió forint volt.

 

Pásztory Dóra kétszeres aranyérmes paralimpikon azt mondta, jobban teszik, ha lemondanak, ez lenne etikus, de ha magától nem mond le Gömöri Zsolt, akkor közgyűlést kell összehívni és ott kell új elnököt választani.

 

Az ügy kipattanását követően az MSZP és a Jobbik is lemondásra szólította fel a bizottság teljes elnökségét, Gömöri Zsoltot és Deutsch Tamást is.

 

A petíció szövege: 

Mi, Magyarországparalimpiai  bajnokai, paralimpikonjai, parasportolói, az alábbi nyilatkozatot tesszük:

„Az évek óta etikátlanul működő MPB elnök és a vezetés, az elmúlt napokban kiderült erkölcsi visszásságok, valamint a paralimpiai mozgalom rossz hírbe hozása miatt azonnal követeljük az alábbi pontok teljesítését:

  1. 1.                Az elnök, az elnökség, valamint a felügyelőbizottság mondjon le, ha nem, rendkívüli közgyűlés összehívását kérjük.

  2. 2.                A MOB vegye át az MPB ideiglenes irányítását az új elnökség felállításáig

  3. 3.                Kérjük, az Ügyészség az Állami Számvevőszék és a MOB indítson azonnali vizsgálatot

  4. 4.               Követeljük, hogy az elnök és az elnökségi tagok társadalmi munkában végezzék az MPB tisztségükben betöltött            szerepüket

  5. 5.                Minden sportági szakszövetség határolódjon el a jelenlegi MPB elnök és elnökség tevékenységétől

  6. 6.               Követeljük, hogy az MPB működése átlátható, nyílt legyen, valamint visszamenőleg, személyes és anyagi felelősséget vállaljon a jelenlegi MPB elnök és elnökség

  7. 7.               Kérjük a parasportot támogató Magyar kormány, a Miniszterelnök úr, és a Köztársasági Elnök úr  segítségét, hogy a jövőben biztosítsa a fogyatékkal élő sportolók felkészülését és versenyekre való kijutását.

  8. 8.         A szövetségi kapitányok, edzők, szakemberek és sportolók részesüljenek anyagi megbecsülésben. Megfélemlítve, kiszolgáltatva tengetjük napjainkat, nem mondhattuk el véleményünket, mi ennek ellenére megtesszük most, és megtesszük ezt egyenként vagy közösen”

Időközben a hvg.hu arról is írt, hogy a szövetség állítólag az elnök saját cégével kötött állandó szerződést. Erről Gömöri nem nyilatkozott, annyit mondott, a cégéről mindent megtudhatnak a nyilvánosan hozzáférhető adatokból.

 

 

Forrás: mti, hvg.hu, rtl klub

Utoljára frissítve: 2015-05-17 17:23:06

További híreink
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Sport Bővebben
A Momentum szerint Sulyok Tamás méltatlanná vált a köztársasági elnöki pozícióra
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnöki pozícióra, ugyanis hazudott a családjával kapcsolatban.
2024-03-22 12:57:58, Hírek, Sport Bővebben
A látványos álviták után külön egyezséget kötött a Momentum és a DK
A DK visszalépteti eddigi csepeli jelöltjét és beáll a momentumos Dukán András Ferenc polgármester jelölti kampánya mögé.
2024-03-02 16:17:16, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar P...
Bővebben >>