. Ma Emma napja van.
Macedónia nem állít meg senkit a határon
2015-08-23 17:36:10
Macedónia nem állít meg senkit a határon

Macedónia nem állít meg senkit a határon

Az elmúlt napon a görög-macedón határon történtek mindenkit megrendítettek. A menekült áradat feltartóztathatatlan, több százan, ezren szálltak szembe a macedón hadsereg, rendőrség alakulataival, akiknek sokkoló bombát, riasztó fegyvereket kellett használni a tömeg megfékezésére.   

 

 

 

 

 

 

 

Macedóniában jelenleg a kormány sokkal csendesebb, mint tegnap. Ebben a menekültek kimerültségén kívül közrejátszik az a tény, hogy a rendőrség a tegnapi tömeges határáttörés után egyszerűen felhagyott a feltartóztatásukkal. A menekültek többségének, miután napokat vártak a Görögország és Macedónia közötti ún. „senki földjén”, mostanára sikerült bejutnia a balkáni országba.  

 

                                           Macedón rendőrök próbálnak úrrá lenni a helyzeten


Szombat este magánfuvarozók 7-8 autóbuszt szerveztek, amivel a menekültek egy részét elvitték a macedón-szerb határra. A macedón médiában azt írják, hogy hosszú idő után valakinek végre eszébe jutott, hogy a menekülteket vonaton kívül más eszközökkel is el lehet juttatni a határra és megszervezte az autóbuszokat.  Igaz, ez meglehetősen hosszú ideig fog tartani, mert az első fordulóval a buszok 300 embert tudtak elvinni. Menekültek ezrei jelenleg Djevdjelijában a vasútállomáson várakoznak közlekedési eszközre várva. A földön, padokon, közeli parkokban alszanak és várnak.

 

Az autóbuszok mellett szombat este különvonatokat állítottak be, amik kettő helyett már négy kocsival közlekednek.

 

A dél-szerbiai határzónába éjszaka, és vasárnap reggel Djevdjelijából közel 5000 menekült érkezett, akik az elmúlt napokban lépték át a görög-macedón határt.

 

Presevóban a befogadó állomáson a szerb hivatalokkal és az ENSZ Menekültügyi szervezetével, az UNHCR-rel együttműködve felkészültek a menekültek tömeges érkezésére.

 

A macedón kormány csütörtökön rendkívüli állapotot vezetett be és lezárta déli határait a menekültek előtt, akik akkor már naponta kétezren érkeztek. A hadsereg és a rendőrség sem tudta azonban megakadályozni a menekültek bejutását az országba,a macedón hatóságok engedtek a nemzetközi nyomásnak, szombat estétől a rendvédelmi szervek időről-időre megnyitják a kordont a menekültek előtt, és szervezetten igyekeznek beengedni őket. A Görögországból érkező ezrek körül senki nem akar Macedóniában maradni.  

 

                                                       "Senki földjén"

 

A Reuters értékelése szerint a helyzet jelenleg az, hogy a káosz és a konfliktusok következményeként a macedón biztonsági szervek feladták. Nem képesek nap mint nap megbirkózni a nagyszámú bevándorlóval, akik bármilyen módon megpróbálnak eljutni Nyugat-Európába egy jobb élet reményében.

 

A rendőrség a lázadást a határon megállította, de nem csinált szinte semmit, hogy lassítsa a menekültek áthaladásának áradatát, akik közül a legtöbben Szíriából, a polgárháború elől menekülnek. Sokan érkeznek a Közel-Kelet más, háború sújtotta országaiból is.

 

Szerbiába állandóan érkeznek újabb és újabb 100-200 fős csoportok, sokan gyalog jönnek. A menekültek sorban állva várják, hogy regisztrálják őket, többségükben férfiak, de a most érkező csoportokban egyre több a nő, a terhes asszony és a gyerek. Ők szemmel láthatóan kimerültek, fáradtak, de türelmesek – tájékoztat a szerb televízió riportere a helyszínről.

 

                                      Presevo - befogadó állomás, regisztrációra várva 

 

befogadó állomásra való felvétel után megkapják a szükséges igazolásokat, és autóbuszokkal mehetnek Belgrádba. Eddig ez a procedúra összetűzések, incidensek nélkül zajlott.

 

A menekültek nagyon kicsi része kér menedékjogot Szerbiában, útjukat Magyarország, mint az első schengeni ország felé akarják folytatni, ahonnan eljuthatnak nyugat-európai országokba.

 

Alekszandar Vucsics szerb kormányfő a héten bejelentette, hogy Belgrádban, a főútvonal mellett ideiglenes befogadó központot építenek, ahol 2000 főt tudnak ellátni.

 

Alekszandar Csepurin belgrádi orosz nagykövet arról tájékoztatott, hogy Oroszország a szerb-magyar határszakaszon, Vajdaság északi területén sátortábort épít olyan felszereltséggel, ahol téli időjárási körülmények között is el tudnak helyezni 800 főt.

 

Segítséget ígért Szerbiának az Európai Unió is, a következő „hat hónapban, egy évben” a közvetlen támogatások különböző formáiban a menekültek ellátására 3,2 millió eurót biztosítanak – közölte a belgrádi EU delegáció.

 

Az EU menekült politikájának egységesnek és erősnek kell lennie, a bevándorlókat pedig méltányosan el kell osztani az országok között, mondta vasárnap a német alkancellár Sigmar Gabriel és Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter. 

 

„Az eddigi reakciók nincsenek összhangban a követelményekkel, amit Európának kell állítani saját magával szemben.” –írja a két politikus a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungban. Arról írnak, hogy Németország túlzsúfolt menekültekkel, de ebben az évben rekordszámú, 800 ezer menekültkérelmet fogadnak be.

 

Sigmar Gabriel a héten megvádolta az Uniót hogy „sajnálatosan sikertelen”, míg a német belügyminiszter Thomas de Maiziere felszólította az Európai Bizottságot, hogy „cselekedjen azok ellen a tagországok ellen, amelyek nem teljesítik a feladatukat.”

 

 

Forrás: Hina, RTS, Tanjug

Utoljára frissítve: 2015-08-23 17:45:54

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munká...
Bővebben >>