. Ma György napja van.
Hőségriadó
2015-07-03 19:44:49
Hőségriadó

Hőségriadó

Az országos tisztifőorvos 2015. július 4. (szombat) 0:00 órától július 8. (szerda) 24:00 óráig a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást ad ki.







Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombattól az Északi-középhegység térségét leszámítva a napi átlaghőmérséklet mindenütt meghaladja a 25 Celsius-fokot. Vasárnap 27 Celsius-fok körüli értékek várhatók, a jövő hét első három napján néhol akár 30 fokos középhőmérsékletre is lehet számítani. A jelenlegi előrejelzések szerint szerdán este várható egy hidegfront, amely mérsékli a hőséget. 

 

Nagyon erős lesz az UV-B sugárzás is, a maximuma akár a 7,7-es értéket is elérheti. Ez azt jelenti, hogy a napon akár 15-20 perc alatt is le lehet égni.


A hőségriasztás ideje alatt különösen ügyelni kell a fokozott folyadékbevitelre. Kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.

 

A bőr védelméről naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal gondoskodjunk. A legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között igyekezzünk árnyékban tartózkodni, kerüljük a tűző napot.

 

A déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

 

A fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozók is töltsenek el néhány órát az árnyékban, illetve használják ki a telepített párakapuk nyújtotta hűsölési lehetőséget.

 

Gyermeket, házi kedvenceket még néhány percre se hagyjunk a parkoló autóban.

 

Azon légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája, amelyeket – nyitva tartásuk függvényében – bárki igénybe vehet, elérhető a katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán.

 

A tartós hőség miatt, az átlagosnál melegebb időben az egészséges szervezetet is extrém igénybevétel éri. A szív- és a keringési betegségben szenvedőkön túl, ilyenkor bárkinél előfordulhatnak egészségügyi panaszok.

 

A Volán-társaságok ellenőrizték az autóbusz-állomásokon található közkutak, csapok működőképességét, állapotát, és kiemelt figyelmet fordítanak autóbuszvezetőik fokozottabb védelmének érdekében.

 

Utasításba adták, hogy az autóbuszvezetők különös tekintettel legyenek az autóbuszok rendszeres átszellőztetésére, a légbefúvó, légkondicionáló berendezések üzemeltetésére, a függönyök, sötétítők használatára.
     

A nagyvárosi vasútállomásokon, Budapesten a Keleti, Nyugati és Déli pályaudvaron, vidéken a miskolci, a debreceni, a nyíregyházi, a szegedi, a békéscsabai, a szolnoki, a püspökladányi, a kecskeméti, a győri, a pécsi, a zalaegerszegi, a veszprémi, a nagykanizsai és a celldömölki állomáson kaphatnak díjmentesen vizet a vonatokra várakozó utasok.

 

Az ásványvizet a vasúttársaság július 8-ig, illetve amíg az időjárás azt szükségessé teszi, 10:00 és 17:00 óra között osztja.

A MÁV-START javasolja, hogy mindenki elegendő mennyiségű ivóvízzel vagy folyadékkal kezdje meg vasúti utazását.

 

A Fővárosi Vízművek Zrt. szombattól visszavonásig, reggel 10 órától este 18 óráig mobil egységekből hűtött zacskós vizet oszt a Deák téren.

 

A Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. szombat reggel 6 órától szerda éjfélig folyamatosan locsolja a budapesti közúthálózatot. A BKV Zrt. megrendelése alapján naponta a meghatározott vonalakon és gyakorisággal locsolják a villamossíneket is.

A Palatinus Strandfürdő, a Gellért Gyógyfürdő és Uszoda, valamint a Dagály Termálfürdő Strandfürdő és Uszoda visszavonásig meghosszabbított nyitva tartással - este 9 óráig, a Széchenyi Gyógyfürdő és Szent Lukács Gyógyfürdő este 10 óráig - várja a hűsölni vágyókat. 

 

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. kezelésében lévő valamennyi strandnál a pénztárakhoz ingyenesen használható ásványvíz automatákat helyeznek ki, valamint folyamatosan felhívják a fürdőzők figyelmét az erős UV sugárzásra, illetve a fokozott folyadékpótlás szükségességére.

 

Felfüggesztik a kamionstopot a hétvégére az érkező hőhullám miatt - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

A nehéz tehergépkocsik a tartós kánikula miatt, egészségvédelmi és közlekedésbiztonsági okokból július 4-én és 5-én korlátozás nélkül közlekedhetnek a magyarországi utakon.

 

A rendkívüli hőségben be kell tartani néhány alapvető szabályt a gyógyszertárolással kapcsolatban az esetleges hatóanyagbomlás, illetve mérgezés elkerülése érdekében.  A magas hőmérséklet általában gyorsítja a gyógyszerek hatóanyagainak lebomlását, emiatt pedig csökkenhet a készítmény hatása, illetve megváltozhatnak a tulajdonságai. Egyes szereknél akár mérgező bomlástermékek is képződhetnek, ezért fontos, hogy megfelelő hőmérsékleten tároljuk a gyógyszereket.

 

 

Forrás: mti, antsz.hu, 

Utoljára frissítve: 2015-07-03 19:45:48

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csap...
Bővebben >>