Féláron fagyizhatunk! |
2015-05-07 19:18:25 |
Május 8-a a magyar kézműves fagylalt napja. Több száz cukrászdában, fagylaltozóban „nyalakodhatunk” ezen a napon féláron.
Kispesten eddig az alábbi fagylaltozók csatlakoztak az akcióhoz:
1191 Kossuth téri piac 2. pavilon Candy Corner, Cuki Sarok 1191 Üllői út 216/1 Gina Cukrászda
A teljes lista megtekinthető a Kultúraonline.hu oldalon.
A fagylaltot először valószínűleg a kínaiak ismerték. A tehetősebbek mintegy ötezer évvel ezelőtt már hóból, tejből és gyümölcsökből kevert jeges édességet fogyasztottak.
A földközi-tengeri országokba minden valószínűség szerint egyiptomi közvetítéssel került.
A történelem sok híres alakja volt fagylaltkedvelő, így például Nagy Sándor a katonáinak osztotta a jeges édességet élénkítő hatása miatt, Hippokratész a betegeinek ajánlotta gyógyírként, Nero császár pedig akár több száz kilométerről is képes volt jeget hozatni a különleges édesség elkészítéséhez. Marco Polo kínai utazásról visszatérve több fagylaltreceptet is hozott magával.
Jelenlegi ismereteink szerint az első, fagylaltot árusító kávéház Párizsban nyílt meg, ám a fagylalt addig nem terjedhetett el széles körben, amíg az ipari forradalom a konyhatechnológiát is el nem érte, hiszen a fagylalt előállítása, és főképpen folyamatos hűtése nagy kihívás elé állította a készítőket és drágává is tette a terméket.
Amerikába az 1700-as évek végén jutott el a fagylalt receptje. Miután 1904-ben Charles E. Miches feltalálta a tölcsért, a fagylalt hordozhatóvá vált, növelve népszerűségét.
Magyarországra a fagylalt osztrák közvetítéssel került a 18. században, és hamar kedveltté vált, az 1900-as évek elején már minden szakácskönyvben szerepelt fagylaltrecept. Akkoriban még leginkább a gyerekeknek ajánlották, bár voltak már olyan receptek is, amelyekben bort és pezsgőt is adtak a fagylalthoz, ezzel leginkább a férfiakat vonzva az édességhez.
Május 8-án sok fajta fagylaltból választhatunk, élvezzük! Utoljára frissítve: 2015-05-07 19:25:34 |