. Ma György napja van.
Csernobil még mindig az egészségünket veszélyezteti
2015-05-01 16:33:41
Csernobil még mindig az egészségünket veszélyezteti

Csernobil még mindig az egészségünket veszélyezteti

Szakértők azt állítják, hogy a csernobili négyes reaktor továbbra is fenyegetést jelent az emberek egészségére és a környezetre.

 

 

 

 

 

 

Az 1986. április 26-i csernobili nukleáris katasztrófa az eddig jegyzett legsúlyosabb atombaleset volt a világon. Lassan harminc évvel később szakértők továbbra is a terület biztonságossá tételén dolgoznak, de nincs rá elég pénz.  

 

Ennek előteremtésére Londonban donátori konferenciát szerveztek, mert a négyes reaktor továbbra is az emberek egészségét és a környezetet fenyegeti.

 

A fém és beton szarkofág, amit a baleset után építettek a reaktor köré, az idők során egyre romosabb állapotba került. 1997 óta folyik egy újabb védelmi rendszer megépítése a további sugárzás megakadályozására.

 

A védelmi rendszer befejezésének pénzügyi akadálya van. A szakemberek az említett londoni donátori konferencián pontosították, hogy a projekt lezárásához még 130 millió dollárra van szükség.

„Ez egy kulcsfontosságú üzenet, nem vitás, hogy a védelmi rendszert 2017-ig meg kell építeni” – mondta Jochen Flasbarth a G7 szervezet képviselője. (A G7 a fejlett országok egy csoportja pénzügyminisztereinek rendszeres találkozója.)

Ahogy az építkezés a végéhez közeledik, egyre pontosabban látszik a projekt teljes költsége, ami több mint három milliárd dollár. Ezt az összeget 43 ország adta össze.

„Azzal a szándékkal, hogy segítsenek nekünk, hogy kifejezzék szolidaritásukat Ukrajna irányába, egy alapítványt hoztak létre. A konferencia leglényegesebb eredménye, hogy biztosított a pénz a további munkákhoz. Egy évünk maradt, hogy összeszedjük az anyagokat, eszközöket és a projektet befejezzük.”-mondta Ihor Sevcsenko, Ukrajna környezetvédelmi minisztere.

Vannak a projektnek kritikusai is, mint például a Greenpeace, akik azt mondják, hogy ez a projekt csak elfedi a problémát, a radioaktív üzemanyag tárolása sokkal nagyobb és hosszútávú kockázatot jelent. Arra viszont nincs terv, hogy azt hogyan akarják megoldani.

 

Hans Blix a Csernobil projekt befejezésére létrehozott alapítvány képviselője, korábbi nukleáris főtárgyaló szerint az egész projekt korszerű hulladékgazdálkodási kérdés.

„Csernobilban mindenhol radioaktív hulladékok, szétolvadt dúsított urán találhatók. Ez az, amire vigyáznunk kell. A terv az, hogy ott tartsuk azokat, hogy elveszítsék radioaktivitásukat, hogy addig maradjanak ott, amíg valamikor a jövőben szállíthatóak lesznek”- mondta Blix.

Feltételezve, hogy minden a terv szerint zajlik, az acélszerkezet 2017-re elkészül, amitől azt várják, hogy a csernobili nukleáris hulladéktól a következő száz évben megvédi a környezetet.


Azért, ha arra gondolunk, hogy a szarkofág 30 évig sem bírta, ebben sem lehetünk túl biztosak.

 

Forrás: afp

Utoljára frissítve: 2015-05-01 16:36:57

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Karsai Dániel akként döntött, hogy 2024. március 31. napjával befejezi az ügyvédi tevékenységét és egyúttal ki...
Bővebben >>