. Ma Auguszta napja van.
Betelt a pohár a Norvég Alapnál
2014-06-29 17:10:43
Betelt a pohár a Norvég Alapnál

Betelt a pohár a Norvég Alapnál

A nol.hu szerint a Norvég Alap brüsszeli irodája levelet írt a Miniszterelnökségnek, ebben egyebek mellett azt kérik, hogy a kormány tartsa tiszteletben a civil alap felelősségi köreit. A vitás kérdések tisztázása után állítják helyre a májusban felfüggesztett támogatások kifizetését.






Az alap kifizetéseit azért állították le, mert Magyarország megszegte a lebonyolításra és ellenőrzésre vonatkozó megállapodásokat. Ahhoz, hogy felülvizsgálják a kifizetést, létre kell hozni egy nemzeti kapcsolattartót és folytatólagosan fenn kell tartani a már létrehozott lebonyolító ügynökséget. Azonnal vissza kell vonni a KEHI-ellenőrzéseket is, tiszteletben tartva a Norvég Civil Társadalmi Alap szerepköreit és felelősségét.

 

Az alap azt írja, hogy június 12-én ezeket a feltételeket már megbeszélték, ugyanakkor 17-én a kormány olyan közleményt bocsátott ki, ami nem reagált az alapok felfüggesztésével kapcsolatos kérdésekre.

 

Ezzel összefüggésben az EY (korábban Ernst & Young) nemet mondott a kormány kérésére, hogy kiadja norvég alapok forráselosztásáról készült jelentést. A nemzetközi pénzügyi, könyvvizsgálói, üzleti tanácsadó cég szigorú belső szabályzatának megfelelően a mindenkori ügyfeleit érintő ügyekben nem nyilatkozik, és semmilyen ilyen jellegű információt nem hoz nyilvánosságra az üzleti titkok védelme érdekében  - közölte EY az MTI érdeklődésére pénteken.

 

Az ügy előzménye, hogy Csepreghy Nándor a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára pénteken, sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a magyar kormány levélben kérte az Ernst and Young magyarországi vezetőjétől, hogy betekinthessen a norvég alapok 2008-2010 közötti forráselosztásáról készített jelentésébe.

 

A helyettes államtitkár felidézte, hogy sajtóértesülések szerint a norvég alapok kezelését koordináló és felügyelő brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda (FMO) korábban vizsgálatot rendelt az Ernst and Young cégtől.

 

A helyettes államtitkár szerint a vizsgálat megállapításai a magyar kormány kifogásait erősítik, többek között azt, hogy nem biztosított a bíráló bizottságok függetlensége, az értékelőket a konzorcium a saját köreiből választotta ki, utólag belenyúltak a pontszámokba különösebb indokok nélkül, illetve az alacsonyabb pontszámú pályázatok nyertek, a magasabbak nem kaptak támogatást.

 

Forrás: nol.hu/MTI

Utoljára frissítve: 2014-06-29 17:12:02

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Március 31-ig kell érvényesíteni a felsőoktatási diákigazolványokat; ahhoz, hogy az érintettek kedvezményesen ...
Bővebben >>