. Ma Andrea napja van.
Befagyaszthatják a kitiltott magyarok vagyonát az Egyesült Államokban
2014-10-19 15:56:08
Befagyaszthatják a kitiltott magyarok vagyonát az Egyesült Államokban

Befagyaszthatják a kitiltott magyarok vagyonát az Egyesült Államokban

André Goodfriend a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője tájékoztatott arról, hogy az érintett személyek nem léphetnek be az Egyesült Államokba, sőt, zárolhatják is az Egyesült Államokban levő vagyonukat azon magyar kormányközeli személyeknek, kormánytisztviselőknek, akiket most tiltólistára tett az USA.








André Goodfriend a fővárosi beszélgetésen a kormányzati tisztségviselő megfogalmazást használta, amikor a korrupcióban érintett emberekről beszélt. "Ha egyes személyek, korrupt kormányzati tisztségviselők sértik az Egyesült Államok érdekeit, akkor a mi törvényeink lehetőséget biztosítanak arra, hogy számukra megtiltsuk a belépést az Egyesült Államokba" - mondta a diplomata.

 

Az ideiglenes ügyvivő a Híradónak adott interjúban ugyanakkor már a kormánytagok megfogalmazást használta. "Vannak olyan személyek, egész pontosan közszereplők, kormánytagok, akiket az Egyesült Államok nem talált alkalmasnak arra, hogy belépjenek az Egyesült Államokba" - közölte André Goodfriend.

 

A Napi Gazdaság internetes oldalán csütörtökön megjelent értesülés szerint több amerikai érdekeltségbe tartozó intézménnyel és céggel szemben is adóhatósági vizsgálat folyik Magyarországon. A lap szerint az amerikai fél erre adott reakcióként arra készül, hogy megnehezítse a vizsgálatokban érintett hatóságok vezetőinek beutazását az Egyesült Államokba.

 

„Nem férhetnek hozzá az Egyesült Államokban levő vagyonukhoz azok a magyar kormányközeli személyek, kormánytisztviselők, akiket most tiltólistára tett az Egyesült Államok. Ott tanuló gyerekeiket is kiutasíthatják az országból. Stigmaként rajtuk maradhat a mostani ügy, üzletet egykönnyen aligha fognak tudni kötni. A német kancellár is jelezhette Orbán Viktornak: elég abból, ami eddig volt. Az oroszokhoz dörgölőzés és a civil társadalom elleni hadjárat is ráerősíthetett az elharapózó és megtűrt korrupció miatti amerikai csapásra” – írta a hvg.hu.

 

 

 

 

A külképviselet tájékoztatása szerint "bizonyos magyar magánszemélyekről" úgy találták, hogy nem jogosultak a belépésre az Egyesült Államokba, ugyanis "hiteles információ áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy ezek a személyek korrupciós cselekményekben vesznek részt vagy azokból hasznot húznak". A magánélet védelmét célzó amerikai törvények miatt a neveket azonban nem adhatják ki - tették hozzá. André Goodfriend szerint a kormány bizonyítékokat vár, viszont a nagykövetség ezeket nem adja át, azért, mert a magyar kormánynak megvan minden eszköze, hogy felderítse az ügyeket és tegyen ellenük.

 

„Az amerikai törvények lehetőséget adnak arra is, hogy lefoglalják és zár alá vegyék az amerikai hatóságok az USA-ban a vagyontárgyaikat, ha feltételezhető, hogy azok forrása korrupcióból származik – magyarázta a hvg.hu egyik forrása, aki a most kirobbant ügyet közelről ismeri. De nemcsak a tiltólistára tett magas rangú magyar kormányzati tisztségviselők vagyonát, hanem a családtagjaik nevén levő vagyontárgyakat is lefoglalhatják” – tájékoztatott a hvg.hu.

  

A DK azonnali tájékoztatást vár a kormánytól


Kerék-Bárczy Szabolcs, az ellenzéki párt elnökségi tagja a sajtótájékoztatóján közölte: tájékoztatást várnak a miniszterelnöktől, a Miniszterelnökséget vezető minisztertől, a belügyminisztertől, a külügyminisztertől és a nemzetgazdasági minisztertől arra vonatkozóan, hogy igazak-e a sajtóhírek, s ha igen, mi az ügy előzménye, folytatnak-e vizsgálatot, milyen lépéseket tettek, illetve terveznek.

 

Sajtóinformációkra hivatkozva azt mondta: az Egyesült Államokba való beutazást magas rangú állami tisztségviselőknek és a kormányfő közvetlen környezetében dolgozóknak tiltották meg. Ez nem egy párt ügye, hanem a haza presztízse - fogalmazott a DK-s politikus.

 

Kitért arra is: a budapesti ideiglenes amerikai ügyvivő határozott utalást tett arra, hogy nem adóhatósági vizsgálatokkal függ össze a lépés. Kerék-Bárczy Szabolcs szerint, ha igazak a korrupcióról szóló hírek, akkor mindkét szövetséges állam érdekei sérültek, s a magyar kormány érdekelt abban, hogy ne maradjon megválaszolatlan kérdés.

 

Hétfőn Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció alelnöke felkeresi a Külügyminisztériumot, mert az ellenzéki párt tudni szeretné, milyen korábbi jelzéseket kapott a kormány arról, hogy az Egyesült Államok "ki fog tiltani a kabinet körül dolgozó személyeket Amerikából" - közölte az ellenzéki párt szombaton az MTI-vel.

 

A Demokratikus Koalíció betekintést kér a tárgyalásokról és a tájékoztatásról készült feljegyzésekbe. A polgároknak joguk van tudni, kiket érint a "korrupciós skandallum" - írta az ellenzéki párt.

 

A DK mellett az MSZP és az Együtt-PM is mindenre kiterjedő, azonnali vizsgálatot vár a kormányfőtől. 

Az MSZP vasárnap felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy soron kívüli vizsgálattal derítse ki, az Egyesült Államok mely kormányzati szereplők beutazását tiltotta meg korrupció gyanúja miatt - jelentette be Harangozó Tamás, a szocialisták frakcióvezető-helyettese Budapesten sajtótájékoztatón.


Hangsúlyozta, az Egyesült Államok által megfogalmazott "korrupciós bélyeg mindaddig a teljes kormányon ragad", amíg a kormányfő nem tisztázza az érintettek személyét.


Harangozó Tamás álságosnak nevezte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombati nyilatkozatát, amelyben a tárcavezető teljes nyilvánosságot várt el az Egyesült Államoktól a beutazási tilalom ügyében. A kormány és a Fidesz ugyanis jól tudja, hogy az amerikai fél a személyiségi jogok védelme érdekében nem teszi közzé az érintettek nevét - fejtette ki az ellenzéki politikus.


Az MSZP ezért úgy látja, kizárólag Orbán Viktor tisztázhatja a történteket egy olyan soron kívüli vizsgálattal, amelyben minden miniszternek és állami szerv vezetőjének büntetőjogi felelőssége tudatában kell nyilatkoznia érintettségéről. A miniszterelnöknek ezt követően az Országgyűlés előtt kell beszámolnia ezen vizsgálat eredményéről - mondta Harangozó Tamás, aki szerint Orbán Viktor "menekül a felelősség elől", ha nem így jár majd el.


Az Együtt-PM Szövetség nyílt vizsgálatot követel az Egyesült Államokból kitiltott magyar állampolgárok ügyében! Felszólítják a kormányt, hogy adjon választ a konkrét személyek kilétéről, és a hozzájuk kapcsolódó korrupciógyanús ügyekről! Követelik, hogy a Külügyminisztérium adjon ki nyilvános állásfoglalást: mi hangzott el az amerikai ügyvivő meghallgatásán?

Az Együtt-PM Szövetség nyílt vizsgálatot kér az Amerikai Egyesült Államokból kitiltott magyar állampolgárok ügyében! Követeljük, hogy a magyar kormány hozza nyilvánosságra, mely magánszemélyekről, mely adóhivatali vezetőkről, mely cégvezetőkről, illetve milyen vállalatokról van szó!Tudni szeretnénk, kik azok, akiket kitiltottak az Egyesült Államokból? Milyen korrupciógyanús esetek kapcsolódnak hozzájuk? Hogyan lehetséges, hogy magyarországi korrupciós ügyben nem a magyar hatóságoktól értesül a magyarországi nyilvánosság? Valóban igaz-e, hogy az egyik kitiltott személy Habony Árpád, aki Orbán Viktor bizalmasaként, és a Fidesz első számú kommunikációs tanácsadójaként ismert?

 

Felhívjuk Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy amennyiben helyre akarja állítani a magyar kormány nemzetközi jó hírét – ahogy azt egy ma megjelent interjújában elmondta – akkor ne tűrje el, hogy a korrupció árnya vetődjön Magyarországra. Követeljük, hogy a külügyi tárca azonnal hozza nyilvánosságra, mi hangzott el az amerikai ügyvivő meghallgatásán, és kezdje meg a kárelhárítást!

 

Forrás: hirhatar.hu,/mti


Utoljára frissítve: 2014-10-19 16:09:21

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar P...
Bővebben >>