. Ma Emma napja van.
A kormányközeli lap vezércikke arra kéri a minisztert: lépjen félre
2014-07-31 11:18:09
A kormányközeli lap vezércikke arra kéri a minisztert: lépjen félre

A kormányközeli lap vezércikke arra kéri a minisztert: lépjen félre

Nem egy „elmúlt nyócévvel” ezelőtti cikk jelent meg újra, a Magyar Nemzet mai vezércikkében foglalkozik behatóan Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter előéletével és jut arra a következtetésre, hogy jobb lenne, ha félrelépne.









 

A szerző egy kicsit beleásta magát Seszták üzleti ügyeibe, ennek során kiderült, hogy Cipruson alapított offshore cégek is kapcsolatba hozhatók vele, bár a miniszter szerint ezek nem offshore cégek, mert az Európai Unióban vannak bejegyezve.

 

Akkor nyilván ez a megállapítás illeti meg Simor András egykori jegybankelnököt is, akit szintén hasonló vádak érték a jobboldali politika és média részéről. Persze nem felmentés, hogy a másik is ezt csinálta, hiszen közismert, hogy ilyen cégeket adóelkerülés céljából hoznak létre.

 

Seszták Miklós, akkor még csak leendő miniszter a meghallgatáson azt állította, hogy egész életében két cége volt: az ügyvédi irodája és az autókereskedése, külföldi vállalkozás létét tagadta. Most kiderült, hogy voltak, és adósságoktól terhelten süllyedtek a semmibe.

 

De nemcsak az üzleti ügyei, hanem az ügyvédi munkássága sem tűnik makulátlannak. Hétfőn a Népszabadság írta meg, véthetett az ügyvédek etikai szabályzata ellen azzal, hogy ügyvédként ellenjegyzett olyan cégpapírokat, melyeken ő maga is aláíró. A miniszter annak idején sok-sok olyan cég létrehozásában segédkezett, amelyeknek papíron mindig ukrán vagy orosz tulajdonosai voltak, majd rövid és dicstelen működés után tönkrementek és nyomtalanul eltűntek nem csekély adósságot hagyva maguk után. Ezeket a cégeket, egyes állítások szerint közel hétszázat, mindet ugyanarra a néhány címre jegyezték be.

 

A miniszter ezekről nem nyilatkozik, köti úgymond az ügyvédi titoktartás. De nem mind a többszáz cég volt sikertelen, három például pályázott és nyert is 30 millió forintos uniós támogatást, hogy a miniszterhez tartozó ingatlanban lehessen neki külön helyisége. 

 

Ki ez a miniszter? Kóka János? Nem, bár a cikk írója szerint a múltjától lehetne.

 

Ez a miniszter nem annak a bizonyos Elmúlt Nyolc Évnek a szereplője és terméke, hanem az Elmúlt Pár Hónapé. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterről van szó.

 

Törvényes volt vajon mindez? – kérdezi a Magyar Nemzet vezércikke. És rögtön válaszol is rá: lehet, ám az biztos, hogy irgalmatlanul nagy disznóságnak tűnik, és már ez is baj.

 

Mindezek alapján az újságíró arra a következtetésre jut, hogy bármilyen sikeres miniszter lenne is Seszták, bármilyen fantasztikus eredményeket érne el, ez mind eltörpüll ezek mellett a törvénytelenségek mellett.

 

Mert ilyen múltakról nem volt szó. Ilyen múltak abban a Nyolc Évben voltak divatban, akkor futott velük a szekér, akkor keresték őket lázasan a káderlapok kartotékjai között. Munkaalapú társadalom? Igen. Mutyialapú, joghézagcentrikus, simliközpontú minisztérium? Nem.

 

Ezért lépjen félre a miniszter – vonja le a konzekvenciát a cikkíró.

 

A Demokratikus Koalíció szeretné megtudni Seszták Miklóstól, hogy volt-e valaha olyan vállalkozása, melyben törvények megszegése nélkül, becsületes úton jutott jövedelemhez és ha nem, eljátszott-e már a gondolattal, hogy - kalandvágyból - egyszer legyen? A DK tudni akarja azt is, hogy Polt Péter indít el hivatalból eljárást az Orbán-kormány minisztere ellen?

 

 

 

Utoljára frissítve: 2014-07-31 11:27:33

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csap...
Bővebben >>